Greenpeace blokkeert gifschip Probo Koala

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Greenpeace blokkeert gifschip Probo Koala

Amsterdam/Paldinski, 25 september 2006 - Greenpeace actievoerders houden het gifschip Probo Koala vast in de haven van Paldinski (Estland) Het Greenpeace schip de 'Arctic Sunrise' met het spandoek 'TOXIC TRADE KILLS' belemmert sinds het eind van de middag de tanker te vertrekken.

De Probo Koala dumpte een maand geleden 500 ton van een extreem giftige afval op een dozijn plekken rond Abidjan. Zeven Ivorianen overleden aan de giftige dampen en nog eens 44.000 mensen meldden zich met klachten bij ziekenhuizen. Greenpeace wil tot op de bodem onderzocht hebben wat er op het schip gebeurd is en vraagt de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat het schip aan de ketting gaat tot dat onderzoek is afgerond.

De eigenaar van de giftige lading, Trafigura, met een hoofdkantoor in Amstelveen, koos voor geld in plaats van milieu door het gif niet te laten verwerken in Amsterdam.

De Nederlandse milieu-inspectie van VROM vond ingrijpen niet nodig en liet het schip met zijn gruwelijke lading gewoon vertrekken omdat VROM 'een goede oplossing elders voor het gif.' aldus de Milieu-inspectie in NRC Handelsblad van 23 september 2006. VROM beweert dat er wettelijk niks gedaan kon worden aan het wegvaren van de Probo. Staatssecretaris Van Geel doet er verder het zwijgen toe.

Nederland speelt een grote rol in het gifdrama. Na het schandaal met asbestschip Otapan, staat Nederland opnieuw te kijk door de lakse uitvoering van de milieuregels. 'Hier worden bedrijven zoals Trafigura in staat gesteld te knoeien met de weinige regels die het dumpen van gif in ontwikkelingslanden moeten voorkomen.' stelt Eco Matser, campagneleider Giftige Stoffen van Greenpeace Nederland. 'Nederland loopt zo langzamerhand internationaal flinke imagoschade op.'

'Ongelooflijk dat dit gifschip gewoon weer in de vaart is en ongehinderd door de autoiriteiten mag doorgaan!' verklaart Jacob Hartmann van Greenpeace vanuit Estland. 'Het moet worden vastgehouden totdat alle verantwoordelijken zijn gehoord en vervolgd.'