Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 25 sep 2006


FME verontwaardigd over korting op innovatiebox MBO

Zoetermeer, 25 september 2006 FME is verontwaardigd over de korting die wordt doorgevoerd op het budget van de innovatiebox voor het MBO. In plaats van de benodigde groei van 5%, wordt het budget met 25% gekort. De innovatiebox beroepsonderwijs voor het MBO moet groeien, niet krimpen!

Versnipperde en bureaucratische aanpak van de innovatie van het beroepsonderwijs leidt niet tot een duurzame investering in het talent van morgen. Dat zegt voorzitter Jan Kamminga van de Vereniging FME-CWM, de organisatie van ondernemers in de technologische industrie, in een brief aan staatssecretaris Bruno Bruins van OCW.

De innovatiebox van de Regionale Opleidingen Centra (ROC's) is een uitstekend instrument. Dit is een breed gedeelde mening: het Innovatie Platform en de sociale partners in de Stichting van de Arbeid onderschrijven de visie van de werkgroep van professor Frans Leijnse, die pleit voor een innovatiebox van 300 miljoen voor het hele beroepsonderwijs. FME is teleurgesteld nu blijkt dat deze innovatiebox voor het MBO niet wordt vergroot, maar de komende jaren zelfs wordt afgebouwd van 47 miljoen naar 33 miljoen euro.

De huidige voorstellen voor investeringen in het beroepsonderwijs vormen een allegaartje van zeven verschillende regelingen vanuit diverse ministeries. Deze regelingen leiden vaak tot een versnipperde aanpak op scholen. Met als gevolg subsidie voor tijdelijke projecten en veel bureaucratie. Door die bureaucratie lopen de kosten van een project soms op tot wel 70% van de daadwerkelijke innovatiemiddelen. Het moge duidelijk zijn dat deze aanpak niet bijdraagt aan een duurzame samenwerking met bedrijven en scholen.

FME leest uit de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen dat ze het beroepsonderwijs een warm hart toedragen. Ik kan dat niet rijmen met deze bezuiniging op de innovatiebox voor het MBO, aldus Kamminga. Wij vragen de politiek nadrukkelijk een einde te maken aan deze versnipperde en vaak te bureaucratische aanpak van de innovatie.

Vereniging FME-CWM, Willie Berentsen, 079 - 353 13 14, wbe@fme.nl