Socialistische Partij

SP wil Otapan niet terug zonder plan

25-09-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat er een goed saneringsplan klaar moet liggen voordat het gifschip Otapan een Nederlandse haven binnenvaart. In navolging van Amsterdam gaan de SP-fracties van Vlissingen en Rotterdam hun wethouder oproepen het schip de toegang te ontzeggen tot een saneringsplan is opgesteld.


Staatssecretaris van Geel (Milieu, CDA) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het schip eerst in een Nederlandse haven terugkeert en dan pas bekeken wordt wat we met het asbest en de andere gevaarlijke stoffen gaan doen.

In Amsterdam lag de Otapan 7 jaar aan de ketting en daar heeft men al leergeld betaald. De SP-fractie in de hoofdstad dringt aan op een harde opstelling. In antwoord op raadsvragen zei Wethouder Asscher: "Amsterdam kan en zal het schip weigeren als het geen bestemming heeft. Indien er een gewaarmerkt contract is gesloten met een bedrijf in de haven, kan het schip niet worden geweigerd. Schepen zonder bestemming komen onze haven niet binnen." De SP-fracties in Vlissingen en Rotterdam zullen hun wethouder oproepen het asbestschip de eveneens toegang tot de haven te ontzeggen totdat een saneringsplan is opgesteld. In de provincie Groningen overweegt de SP statenfractie een zelfde actie voor de haven van Delfzijl.

Van Velzen SP-Milieuwoordvoerder Van Velzen stelt voor om nu snel de inhoud van het schip te inventariseren en met een plan te komen. "Een saneringsplan is ondertussen al wel te maken op basis van gegevens die inmiddels bij de VROM inspectie zijn en op basis van een notitie van Firma van Eijk die eind augustus is opgesteld. Als dat niet voldoende is vliegt de staatssecretaris desnoods een aantal asbestdeskundigen per helikopter naar het schip dat immers nog geruime tijd onderweg zal zijn."