Sport in het MBO: een win-winsituatie


Debat in De Rode Hoed

AMSTERDAM, 20060920 -- Op maandag 25 september wordt in De Rode Hoed te Amsterdam het debat 'Sport in het MBO: een win-winsituatie' gehouden. Tien jaar geleden is sport en bewegen verdwenen uit de lesprogramma's van het MBO en zijn gymzalen omgebouwd tot ICT-lokalen. Een half miljoen jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs is nu verstoken van iedere vorm van sport of lichamelijke opvoeding. En dat terwijl overgewicht onder jongeren blijft toenemen. Bewegen is niet alleen belangrijk voor de lichamelijke conditie van jongeren zelf, maar ook voor de sportsector en het bedrijfsleven.

Onderwijsbestuurders en sociale partners worden in De Rode Hoed uitgedaagd uitspraken te doen die er hopelijk toe leiden dat sport weer een integraal onderdeel van het MBO wordt. En van de politiek zal worden gevraagd eindelijk verandering te brengen in de huidige situatie en geld over te hebben voor bewegingsonderwijs in het MBO.

Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met het Platform bewegen en sport/ Alliantie school en sport.
Gespreksleiding: Hans Prakke.
Aanvang: 19.30 uur in de Grote Zaal.
Reserveren: www.rodehoed.nl of (020) 638 56 06.
De toegang is gratis.

Programma
Hans Prakke interviewt schaatsheld Ard Schenk en voormalig top-roeier Nico Rienks over het belang van sport en bewegen. Waarom is het zo belangrijk? Hoe stimuleer je jongeren meer te gaan sporten? Waarom is het belangrijk dat juist leerlingen van het MBO bewegingsonderwijs krijgen?

En wat doen de sociale partners hieraan? SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan laat in een videoboodschap zijn mening horen. Hans Prakke spreekt hierover verder met Judith Ploegman (FNV-Jong voorzitter en SER-lid), Kees Hoogendijk (secretaris onderwijszaken MKB Nederland) en Albron directeur Teun Verheij.

Vervolgens daagt Hans Prakke politici en onderwijsbestuurders uit harde toezeggingen te doen. Aan deze ronde doen mee: Tweede Kamerleden Anouchka van Miltenburg (VVD) en Gerdi Verbeet (PvdA) en onderwijsbestuurders Mohammed Sini (Islam & Burgerschap en ROC Midden Nederland), Piet Boekhoud (Albeda College), Bernard Fransen (ROC Midden Nederland) en Margo Vliegenthart (MBO-Raad).
Anneke Groen, directeur van De Rode Hoed, sluit af.

Manifest

Op 2 oktober 2006 organiseert `De Alliantie school en sport samen sterker' een conferentie waarbij bekende Nederlanders uit sport en bestuur en media, de schoolleiders van MBO-instellingen zullen uitdagen om een manifest te ondertekenen waarin zij aangeven op hun school bewegen en sport weer een structurele plek te geven. Daaraan voorafgaand organiseert De Rode Hoed in samenwerking met het Platform Bewegen & Sport/ de Alliantie School en Sport deze openbare bijeenkomst.





De Rode Hoed