AutoRai

Dubbel podiumresultaat voor Ford in Rally van Cyprus

(9/25/2006)
Het BP-Ford World Rally Team heeft dit weekend tijdens de Rally van Cyprus een dubbel podiumresultaat voor zich opgeëist, waardoor de strijd in het FIA World Rally Championship nóg spannender is geworden.
De strijd om de wereldtitel bij de constructeurs is bijzonder spannend en dankzij de twee podiumfinishes van vandaag is Ford opnieuw vier punten ingelopen, met nog vier ronden te gaan. De afgelopen drie rallies heeft het team met âhet blauwe ovaalâ maar liefst tien punten meer behaald dan het team van Kronos Citroën. Bovendien heeft Grönholm zijn tweede positie in het rijderkampioenschap verder verstevigd, terwijl Hirvonen de nummer drie in de ranglijst, Dani Sordo, tot op twee punten is genaderd.

Deze twaalfde ronde van het seizoen deed zijn reputatie als âman met de hamerâ voor de autoâs alle eer aan. De temperatuur steeg tot 38ºC en de met rotsblokken bezaaide gravelwegen in het Troodos Gebergte eisten te veel van een groot aantal deelnemers tijdens de drie dagen en 288,51 km durende strijd. De beide Fords Focus RS bleven tijdens de twintig proeven echter verstoken van grote problemen. Twee proeven, waaronder die door de straten van Lemesos, werden vandaag vanwege veiligheidsredenen afgelast.

Grönholm leidde de rally vanaf de start, totdat een spin hem gistermiddag tot achter Sébastien Loeb terugwierp. Vandaag startte Grönholm de rally met een achterstand van 21,8 seconden ten opzichte van de Fransman en ging vanaf de openingsproef direct in de aanval. Maar toen duidelijk werd dat Loeb zijn snelheid kon volgen, nam de 38-jarige Fin verstandig gas terug en concentreerde hij zich op het consolideren van zijn tweede plek en de belangrijk punten voor het constructeurklassement. Toch won Grönholm alsnog drie proeven, waarmee zijn totaal tijdens deze rally op negen kwam. Uiteindelijk finishte hij op 21,2 seconden achter Loeb.

âDit is een fantastisch resultaat voor onze strijd in het constructeur-kampioenschap,â aldus Grönholm. âHelaas was ik niet snel genoeg om Loeb hier te kunnen verslaan. De wegen zijn hier zo bochtig, dat het in sommige bochten noodzakelijk is om helemaal tot de eerste versnelling terug te schakelen. Dat is het grote verschil tussen Cyprus en de hete, ruwe rally in Griekenland, die wij in juni gewonnen hebben. We hebben geen grote problemen gehad met de auto, hij was opnieuw beresterk onder deze omstandigheden. Het was zo heet, het leek wel een sauna. Binnenkort reizen we af naar Turkije, waar het wat koeler zal zijn, maar het wordt opnieuw een ruwe rally. We hebben bewezen dat de Focus in die condities goed presteert, dus daar ga ik de strijd met Loeb graag opnieuw aan ⦠om hem ditmaal te verslaan!â

Hirvonen vestigde zich al vroeg op de eerste dag van de rally op een derde positie en creëerde een comfortabel gat ten opzichte van Manfred Stohl, die vierde lag. De 26-jarige Fin deed het vandaag wat rustiger aan, paste zijn snelheid aan die van de Oostenrijker aan, wiens tijden tijdens de proeven telkens aan Hirvonen in de auto werden doorgegeven. Uiteindelijk finishte hij op 1min 23,6 seconden vóór Stohl en pakte hij voor de derde opeen-volgende maal de derde plek aan de finish.

âDit is mijn vijfde podiumpositie in zes rallies en daardoor zijn we dichter bij de leiders in het kampioenschap gekomen, wat ons doel voor dit weekend was,â aldus Hirvonen. âIk vond het lastig om hier in een goed ritme te komen. Gisteravond heb ik lang met Marcus en Christian Loriaux (technisch directeur) gesproken en nu denk ik dat ik een fout heb gemaakt met de set-up van mijn auto voor de rally. Ik heb het besluit vóór de start genomen en daardoor heb ik opnieuw een belangrijke les geleerd. Tijdens de volgende ronde in Turkije zou ik dus nog concurrerender moeten zijn. Voor mij is het belangrijk om in het rijderkampioenschap in te lopen op Dani Sordo, zodat ik hem onder druk kan zetten. Mijn monteurs hebben hier fantastisch werk verricht onder zware omstandigheden en als team hebben we hier een prima prestatie neergezet.â

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson verklaarde: âWe hebben vanmorgen in overleg met Marcus besloten om te kijken hoe het vandaag op de openingsproef zou gaan. Als we zouden zien dat we geen tijd terug konden winnen, zou Marcus het rustiger aan gaan doen. De punten voor het constructeurkampioenschap zijn te belangrijk om te riskeren en er is ons alles aan gelegen om kampioen te worden. Ik ben blij met de prestaties en betrouwbaarheid tijdens één van de zwaarste rallies van het seizoen. Het betekent voor ons een betrouwbare basis voor de rest van het seizoen.â

âOns doel was het verkleinen van het gat in constructeurkampioenschap en daar zijn we op succesvolle wijze in geslaagd,â verklaarde Ford TeamRS directeur Jost Capito. âWe zitten nu in een positie van waaruit we echt het gevecht om de titel kunnen aangaan, in dit eerste seizoen voor de compleet nieuwe Focus RS WRC. Dat hadden we echt niet verwacht.â

Volgende ronde
Ronde 13, volgende maand, is opnieuw een rally onder hete en ruige omstandigheden in het Middellandse Zee gebied. De Rally van Turkije vindt plaats rondom het vakantiegebied Kremer aan de zuidkust en wordt verreden van 12 t/m 15 oktober.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster