Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Overzicht van ziekenhuizen zonder cliëntenraad

Kamerstuk, 25-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC/TenB-2717135

25 september 2006

Tijdens het Algemeen Overleg van 7 september over Kwaliteitszorg cure en care heb ik toegezegd de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport te informeren over de ziekenhuizen die nog niet beschikken over een cliëntenraad.
Navraag bij het Landelijk Steunpunt CliëntenRaden (LSCR) laat zien dat de verplichting een cliëntenraad in te stellen in de meeste ziekenhuizen thans wordt nageleefd. Vooral in de afgelopen jaren hebben ziekenhuizen hier flink in geïnvesteerd. Er zijn echter nog zes ziekenhuizen zonder cliëntenraad. Dit zijn de volgende ziekenhuizen:

o Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg, Hardenberg
o Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam
o Oogziekenhuis, Rotterdam
o Havenziekenhuis, Rotterdam
o Hagaziekenhuis, Den Haag
o Mesos Medisch Centrum, Utrecht

Daarnaast beschikken de afzonderlijke academische ziekenhuizen niet over een eigen cliëntenraad. De acht academische ziekenhuizen hebben sinds 1998 gezamenlijk één cliëntenraad; de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) die functioneert voor alle 8 academische ziekenhuizen samen. In de CRAZ participeren circa 50 categorale patiënten- organisaties evenals de Nationale Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). De CRAZ adviseert en controleert de Academisch ziekenhuizen op het gebied van vormgeving en inhoud van zorg, onderzoek en onderwijs.

Ik zal de zes ziekenhuizen schriftelijk benaderen en hen wijzen op de verplichting zoals opgenomen in artikel 2 van de Wet Medezeggenschap cliënten zorginstellingen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst