Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Wilders over een bewoner van een verpleeghuis die dagenlang onopgemerkt in zijn kamer heeft gelegen

Kamerstuk, 25-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2699710

25 september 2006

Antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen van het Kamerlid Wilders over een bewoner van een verpleeghuis die dagenlang onopgemerkt in zijn kamer heeft gelegen. (2050615390)

Vraag 1.
Heeft u kennisgenomen van het bericht `Man lag dagen dood in verpleeghuis'?

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Hoe is het mogelijk dat een overleden persoon dagenlang onopgemerkt in zijn kamer in een verpleeghuis kan liggen, zoals in het onderhavige geval in een verpleeghuis in Oss?

Antwoord 2.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg verricht op dit moment onderzoek. De verwachting was dat dit onderzoek in augustus zou zijn afgerond. Inmiddels is gebleken dat het onderzoek meer tijd kost omdat het verslag van de neuropatholoog nog niet is afgerond. De IGZ verwacht hun eindrapport eind dit jaar te kunnen uitbrengen. Ik kan u op dit moment dus geen helder antwoord geven op de vraag hoe het mogelijk is geweest dat het overlijden van deze meneer onopgemerkt is gebleven.

Vraag 3.
Deelt u de mening, zoals ook geuit door de Landelijke organisatie Cliëntenraden, dat hier sprake is geweest van onverantwoorde zorg en dat het betreffende verpleeghuis tekort is geschoten in zijn professionele verantwoordelijkheid?

Antwoord 3.
Op dit moment kan ik deze conclusie niet trekken. Ik wacht de afronding van het onderzoek af alvorens ik enige uitspraken over deze concrete situatie kan doen.

Vraag 4.
Bent u bereid de Inspectie onderzoek te laten doen en de Kamer over de bevindingen daarvan te informeren?

Antwoord 4.
Het onderzoek is in gang gezet.

Vraag 5.
Op welke wijze zult u bevorderen dat dit soort excessen niet meer zullen plaatsvinden?

Antwoord 5.
Ik zal op basis van de uitkomsten van het onderzoek door de IGZ bezien of het noodzakelijk is om structurele maatregelen te nemen samen met de sector om dergelijke incidenten te voorkomen.