Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

TNO evaluatie Victory Camp

Kamerstuk, 25-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-CB-U2696023

25 september 2006

Met deze brief wil ik reageren op het TNO rapport `Evaluatie van Victory Camp en Real Victory 2004/2005. Ik ga hiermee in op uw verzoek van 12 juni 2006.

TNO heeft gekeken naar Victory Camp, een zomerkamp van twee weken voor 11-15 jarigen en/of 14-17 jarigen, en naar Real Victory, een negenmaandsprogramma in de stad.

Het TNO onderzoek laat bij de deelnemers van de zomerkampen tal van verbeteringen zien. Zo is er een daadwerkelijke afname van overgewicht, een verbetering van het zelfbeeld, een vergroting van de eigen effectiviteit en een verhoging van kwaliteit van leven. Deze effecten zijn ook een jaar later nog zichtbaar. Jongeren van Victory Camp hebben het TNO rapport deze zomer na een estafetteloop vanuit Leiden aangeboden op mijn ministerie. Daarbij viel de positieve sfeer en het zelfvertrouwen van de jongeren op.

De veelbelovende resultaten van Victory Camp verbazen me niet. De aanpak kent namelijk veel elementen waarvan bekend is dat ze bijdragen aan effectieve gezondheidsbevordering: de werking van een community (jongeren blijven na afloop van de zomerkampen met elkaar in contact), de meervoudige benadering (bewegen, voeding, psychologie en plezier), het motiveren van de doelgroep en de lange termijn (vervolgmogelijkheden en blijvende contacten).

Het College voor zorgverzekeringen (CvZ) heeft vorig jaar een rapport uitgebracht: `Over gewicht; de behandeling van juveniele morbide obesitas in het ziekenfondspakket'. Het CvZ brengt daarin verschillende behandelmethoden in kaart van overgewicht bij jeugdigen, waaronder Victory Camp, en constateert dat er op dit moment nog geen bewezen effectieve behandeling voorhanden is.

TNO geeft in haar rapport aan dat een belangrijke beperking van het onderzoek is: het ontbreken van een controlegroep. Ook het aantal jongeren dat deel nam aan Real Victory was echter te klein om geldige uitspraken over de effecten ervan te kunnen doen. Het is daardoor niet bekend hoe de jongeren zich zouden hebben ontwikkeld zonder deelname aan respectievelijk Victory Camp en Real Victory.
Vervolgonderzoek met het betrekken van een controlegroep wordt door TNO sterk aanbevolen om meer inzicht in de werking van de programma's Victory Camp en Real Victory te krijgen.
De Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en innovatie, ZonMw, kent binnen het programma Doelmatigheidsonderzoek een deelprogramma Vroege Evaluatie van Medische Innovatie. Dit programma biedt ruimte om de werkzaamheid van innovatieve interventies wetenschappelijk te onderbouwen. Vervolgonderzoek naar de werking van de programma's Victory Camp en Real Victory kan hier worden ondergebracht. Hiervoor dient de organisatie een verzoek in te dienen bij ZonMw, die dit verzoek in behandeling zal nemen.

Tot die tijd biedt het TNO-rapport niet voldoende aanknopingspunten om mijn beleid en eerdere beslissingen ten aanzien van Victory Camp en Real Victory opnieuw tegen het licht te houden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst