Provincie Groningen

Werkplaats Wonen-Welzijn-Zorg helpt dromen te verwezenlijken

27 september 2006

Een gezellig huis waar zes gehandicapte jongeren hun eigen leven kunnen leiden. Een complex waar verschillende generaties bij elkaar wonen, maar toch hun eigen gang kunnen gaan. Iemand met psychiatrische problemen die gewoon haar eigen thuis heeft in de samenleving. En Antilliaanse, Surinaamse en Arubaanse senioren die in één woonvorm samen oud kunnen worden. Met de opening van de Werkplaats Groningen maandag 25 september jl. kwamen deze Wonen-Welzijn-Zorg waargemaakte dromen voorbij. De Werkplaats wil stimuleren dat nog veel meer inwoners van Groningen hun wensen over combinaties van wonen, welzijn en zorg kunnen verwezenlijken.

Steeds meer ouderen en mensen met een beperking die hulp nodig hebben, willen graag zo gewoon mogelijk en zelfstandig leven. Dit kan niet zomaar, hiervoor zijn geschikte woningen of andere woonvormen nodig, met zorg en welzijn in de onmiddellijke nabijheid. Niet alle mensen hebben de mogelijkheid om hard te knokken om hun droom op dit gebied te verwezenlijken. Daar komt bij dat het voor gemeenten en instellingen heel lastig is om aan dit soort speciale wensen te voldoen. Om toch wonen-welzijn-zorg woonvormen te realiseren, moeten gemeenten en instellingen samenwerken en bereid zijn vernieuwende projecten uit te voeren. De provincie Groningen en Menzis Zorg hebben de Werkplaats Groningen opgericht om dit te stimuleren.

Wat doet de Werkplaats?
De Werkplaats richt zich met name op instellingen, organisaties en professionals, en wil hen prikkelen en helpen om beter aan wonen-welzijn-zorg vragen van inwoners tegemoet te komen. Dit doet de Werkplaats door excursies en workshops te organiseren en te adviseren of ondersteunen bij concrete projecten. Daarnaast is er de interactieve website www.werkplaatsgroningen.nl over Groningse wonen-, welzijns- en zorgvragen en ontwikkelingen. De Werkplaats is een twee jaar durend project en wordt gerund door een expertteam dat bestaat uit Diet Hensums (KAW architecten en adviseurs), Leo ter Heijne (Menzis Zorg), Rijk van Omme (Usus) en Coen Ronde (Stichting Welstad).

Weblog over verwezenlijking droom
De Werkplaats werd gisteren officieel geopend door gedeputeerde Welzijn en Zorg Ineke Mulder. Zij deed dit door de mw. Wolters haar droom te laten vertellen. Zij is zwaar lichamelijk gehandicapt, ligt vaak hele middagen op bed en is dan hulpeloos en alleen. Een verpleeghuis is een schrikbeeld. Zij zou het liefste samen met anderen in een complex wonen waar zij samen met anderen dingen kan doen, maar waar zij ook een eigen plekje heeft. Maar dit kan natuurlijk alleen wanneer er ook 24 uur per dag zorg aanwezig is. Op de website van de Werkplaats kan iedereen mw. Wolters binnenkort via een weblog worden volgen in haar pogingen deze droom te verwezenlijken.

27 september 2006