Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 13 september 2006
Onderwerp: Gemeentehuis wordt locatie voor Wmo-loket

Menskracht is belangrijker voor een goede uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) dan de locatie van het loket waar cliënten zorgvragen kunnen indienen. Door te kiezen voor de goedkoopste locatie voor het Wmo-loket, in het gemeentehuis, blijft er meer geld over voor het inzetten van personeel. Een goede afwikkeling van de zorgvragen is hierdoor beter gewaarborgd. Dit is, in het kort, de reden waarom het college van B&W van Heerde heeft gekozen voor een locatie in het gemeentehuis.

Elke gemeente in Nederland is verplicht om het komende jaar een Wmo-loket in te richten. Hoe dit gebeurt is echter een zaak van de gemeente zelf. Zo kan een gemeente zelf beslissen over de breedte van het loket (kortweg: met welke vragen kunt u er terecht) en de locatie. In Heerde waren hiervoor verschillende mogelijkheden waarover het college afgelopen dinsdag een besluit heeft genomen.

Alle partijen die met de Wmo te maken hebben (zorgbieders, zorgvragers en de gemeente) stellen een goede dienstverlening aan de cliënt voorop. Dit is gebleken uit de verschillende overleggen die tussen deze groepen hebben plaatsgevonden. Vandaar dat het college heeft gekozen voor een breed loket, waar een hoogwaardige intake plaatsvindt en uitgezocht kan worden wat de 'vraag achter de vraag' is. Om een dergelijk breed loket waar te kunnen maken is echter voldoende menskracht nodig. Deze menskracht wordt ook ingezet voor huisbezoek. Door het loket te plaatsen in het gemeentehuis is gekozen voor de goedkoopste optie, zodat een groter deel van het beschikbare geld bij de start gebruikt kan worden voor de inzet van personeel. In het Wmo-loket wordt ook de huidige WZW-wijzer (Wonen, zorg en welzijn) aan de Soerelseweg ondergebracht. De keuze van de locatie past ook in de visie van het college om toe te groeien naar één publieksbalie waar burgers klantgericht worden ondersteunt.

Het besluit van het college wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie Samenleving op 26 september a.s. Het Wmo-loket zal fasegewijs worden ingevoerd, waarbij het loket op 1 januari 2007 start met de huidige gemeentelijke taken en op 1 juli 2007 volledig draait, inclusief de vragen omtrent huishoudelijke verzorging.