Gemeente Harderwijk


Gemeente presenteert frisse ideeën voor de omgeving NS-station

Het gemeentebestuur bezint zich al enige tijd op de toekomstige ontwikkelingen in de omgeving van het NS-station. College en raad willen hierbij ook het publiek en de omliggende bedrijven betrekken. Daarom is er dinsdag 26 september om 19.30 uur een informatieve avond in de Raadzaal van het stadhuis. Iedere belangstellende is welkom.

Erg florissant ligt de stationsomgeving van Harderwijk er nu niet bij. Het bedrijventerrein Weiburg bijvoorbeeld is deels nogal gedateerd. Bovendien ligt het temidden van woonbuurten zoals het Nachthok, de Stromenwaard, de Stationslaan en het Slingerbos.

Blijkens een gemeentelijke inventarisatie zijn er in het stationsgebied tussen spoorlijn, Stationslaan, Westermeenweg en Nachthok kansen voor economische ontwikkelingen, al dan niet in combinatie met woningbouw. Door zijn goede bereikbaarheid is de stationsomgeving zelfs bijzonder kansrijk, zeker voor regionaal werkende instellingen, maar ook voor bewoners die goed per trein of streekbus bereikbaar willen zijn. In de `Centrale zone', tussen station en Binnenstad, zitten dan ook nu al heel wat regio-instellingen: streekziekenhuis, intergemeentelijke sociale dienst, Icare, Landstede en binnenkort de districtspolitie. Door de omgeving van het station te verbeteren kan Harderwijk zijn streekfunctie nog verder versterken.

Die constatering was voor het college reden om opdracht te geven voor een verdere ontwikkelingsstrategie: wat kunnen we in de toekomst met de stationsomgeving en hoe pakken we de knelpunten aan?

Ongelijkvloerse kruising Tot de duidelijke knelpunten rond het station behoren ook de spoorwegovergang op de Oranjelaan en de wens van een intercity-halte. Daarbij is totnogtoe vooral gedacht aan een spoortunnel onder de Oranjelaan. Bij het nadenken over de toekomst rond het station is echter ook de mogelijkheid van een alternatieve spoor-onderdoorgang naar boven gekomen. Meer hierover tijdens de informatieavond. Ook daarom wordt dinsdag 26 september een interessante avond.

Wie op de daar gepresenteerde nieuwe ideeën wil reageren kan tot 31 oktober een brief of mail sturen naar de afdeling Ruimte & Economie (gemeente@harderwijk.nl). De reacties worden bezien en meegenomen naar de gemeenteraad, die eind dit jaar de verdere koers en eventuele prioriteit kan bepalen.