Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht d.d. 14 september 2006

Informatieavond "grensoverschrijdende nieuwe businessmogelijkheden succesvol benutten"

Hoe kunnen mogelijkheden voor grensoverschrijdend zakendoen succesvol worden benut?

Waar verbergen zich grensoverschrijvende mogelijkheden voor zakendoen in de Duits-Nederlandse grensregio? Wat zijn de kansen en risico's? Wie kan ervan profiteren dat zijn onderneming in de grensregio is gevestigd? Deze vragen beantwoorden de Sparkasse Kleve, de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve alsmede het MKB Nijmegen in het kader van een gezamelijke informatieavond op dinsdag, 26 september 2006. Vanaf 18.00 uur komen ondernemers, ontwikkelaars, juridische en financiële experts onder het motto "Grensoverschrijdende nieuwe businessmogelijkheden met succesvol benutten" aan het woord op het hoofdkantoor van de Sparkassen in Kleve in de Hagsche Str. 33. Er worden 150 gasten verwacht.

Het is gelukt Ludger Kazmierczak, hoofd van de WDR-studio Kleve en correspondent voor Nederland van de omroep, een groot kenner van de wederzijdse situaties als presentator van de bijeenkomst te winnen, waarin de ervaringen van mensen uit de praktijk centraal staan.

Ervaring en bevordering
Eerst berichten drie grensoverschrijdend werkzame ondernemers over hun ervaringen. De Nederlander Henk Bilderbeek van Womitex Linnenverhuur in Harderwijk begint. Vervolgens spreken twee ondernemers uit Kleve en omgeving over het dagelijkse leven van het grensoverschrijdend ondernemen: Frank Wöbbeking van het PR-bureau Mediamixx alsmede Eric Jansen van Jansen Bedachungen GmbH.

Remco Hoogendijk van Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV in Arnhem en Rudolf Röhrl, de nieuwe directeur van Wirtschaftförderungsgesellschaft der Stadt Kleve mbH, stellen grensoverschrijdende mogelijkheden voor die de economie in de grensstreek moeten bevorderen.

De rol van banken
Hoe zit het met de begeleiding van grensoverschrijdend zakendoen door banken ter plaatse? De Nederlandse aanpak wordt nader toegelicht door Wout van Beek van SNS Realgroup Utrecht. Vanuit het Duitse oogpunt stelt Wilfried Röth van Sparkasse Kleve de mogelijkheden voor.

In aansluiting daarop is er een debat gepland waarbij ook de aanwezige Nederlandse en Duitse juristen alsmede belastingexperts worden betrokken.

De Sparkasse Kleve zet met deze bijeenkomst een door haar in 2005 geïnitieerde serie workshops voort die onder deelname van politiek, ontwikkelingsmaatschappijen, ontwikkelingsbanken en verengingen plaatsvonden ter bevordering van internationale netwerken van ondernemingen plaatsvonden. "Het is noodzakelijk om de enorme potentie voor de binnenlandse economie te bevorderen die voortvloeit uit de nabijheid van Nederland volgt. Ook gemeentes en bijgevolg de arbeidsmarkt en de economie kunnen profiteren van de vestiging van Nederlandse ondernemingen in de Duitse grensregio. Hieraan wil de Sparkasse Kleve een bijdrage leveren als grootste kredietverstrekker van de regio die over een groot aantal contacten met het buitenlandse bedrijfsleven beschikt ", aldus Wilfried Röth.

Belangrijk, aldus Wilfried Röth, is hierbij de rijkdom aan ervaringen van de medeorganisatoren, de Nederlands-Duitse Businessclubs Kleve alsmede het MKB Nijmegen.

Freddy Heinzel, de voorzitter van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve wijst erop dat de Club al elf jaar grensoverschrijdende contacten legt en onderhoudt. In het bijzonder bij de maandelijkse bijeenkomsten bestaat er de mogelijkheid te netwerken, informatie uit te wisselen en antwoorden op zakelijke kwesties te krijgen. Bovendien worden regelmatig sprekers uit beide landen uitgenodigd. "Bij een euregionale bijeenkomst voor ondernemingen en instanties die de Businessclub in augustus in het Nederlandse Varsselder had georganiseerd, waren meer dan 500 deelnemers aanwezig - de belangstelling van Nederlanders om hun werkzaamheden over de grens heen uit te breiden, is groot. Aan Duitse zijde is het vooral belangrijk, onzekerheidsfactoren sterker te verminderen", aldus Freddy Heinzel.

Datum: Dinsdag 26 september 2006, 18.00 uur

Plaats: Sparkasse Kleve, Hagsche Str. 33

Om aanmelding wordt verzocht:
Per fax: 0049 - 2821 - 88225
Per telefoon: 0049 - 2821 - 88516
Per e-mail: Vorstandssekretariat@sparkasse-kleve.de

Informatie:
Nederlands-Duitse Businesscub Kleve
Frau José M.B. de Baan
Siemensstr. 31
47533 Kleve
Tel.: 0049 - 2821 - 77570
Fax.: 0049 - 2821 - 775775
E-Mail: businessclub@denis.org
Internet: www.denis.org

---- --