Ingezonden persbericht


Delftse basisscholen krijgen verkeersles van yvon jaspers

Op dinsdag 26 september 2006 organiseert de gemeente Delft in de Aula van TU Delft voor de tweede keer de Verkeersquiz. De quiz is een interactieve verkeersles bedoeld voor leerlingen uit groep 7 van alle basisscholen in Delft. De gemeente wil met de quiz op een positieve manier aandacht vragen voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid. Verkeerslessen zijn belangrijk maar ook leuk! Dit jaar zal de verkeerstest worden afgenomen door Yvon Jaspers (Klokhuis, Boer zoekt vrouw). Welke leerling mag zich na 26 september een jaar lang 'de beste verkeersleerling van Delft' noemen?

De verkeersquiz is een grote happening. De aula van de TU Delft is voor één middag een verkeersleslokaal waar leerlingen uit groep 7 via een groot projectiescherm zestig pittige verkeersvragen op zich afgevuurd zien worden. Op het podium zitten de knapste verkeerskoppen van de basisscholen, hun klasgenootjes kijken en leren vanuit de zaal mee. Een razende reporter in de zaal houdt de zaal op scherp terwijl een vakjury, met daarin Anne Koning (wethouder Verkeer), Katja van Balen (wijkagent) en een mystery guest, er op toeziet dat alle (verkeers)regels worden nageleefd.

De vragen zijn speciaal voor de quiz opgesteld, hebben betrekking op verkeerssituaties in Delft en zijn op locatie gefotografeerd of gefilmd. De kinderen kunnen deze situaties dus zelf tegenkomen, bijvoorbeeld op weg naar school. Bij de vragen kan de leerling niet altijd terugvallen op zijn verkeerskennis. Er wordt ook een beroep gedaan op zijn verkeersinzicht. Vorig jaar werden al ruim 200 Delftse verkeerssituaties gefotografeerd voor de computerles VerkeersLokaal. Dit lesprogramma waarmee kinderen zelf kunnen werken, ontwikkelde de gemeente Delft samen met Bureau de Groot Volker voor de verkeerslessen op school.

De gemeente Delft investeert in de verkeersveiligheid en verkeerseducatie voor kinderen. In het omvangrijke project 'Kinderen veiliger door Delft' zijn uiteenlopende projecten opgenomen met als doel kinderen sneller zelfstandig en veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Op dit moment worden op twee routes die veel door kinderen op weg naar school worden gebruikt, kindlinten aangelegd. De kindlinten zijn speciale routes waar kinderen veilig naar school kunnen fietsen of lopen. Bij het fietslint komt ook een verkeersparcours waar kinderen kunnen oefenen. Bij basisschool De Bonte Pael zijn twee Dropzones aangelegd waar ouders hun kinderen kunnen afzetten ('droppen'). Via een Snoeptegelroute lopen de kinderen vervolgens veilig naar school. Niet alleen routes naar scholen en de schoolomgeving worden aangepakt. Ook voorlichting, voorzieningen als extra fietsenstallingen, verkeerseducatie en de inzet van verkeersouders moeten de veiligheid vergroten en het autogebruik naar en van school of sportclub terugdringen. De gemeente Delft werkt hierbij samen met scholen, (verkeers)ouders, buitenschoolse opvang, politie, verenigingen en verkeersorganisaties.