Persuitnodiging:

"ENUM IN NEDERLAND: van plan tot dienst"

- eenmalige voorlichtingsbijeenkomst
Aula Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Dinsdag 26 september 2006

"Stap op weg naar volwassenheid bellen via internet"

Naar het zich laat aanzien, zal Nederland binnenkort net als andere landen beschikken over een nationale ENUM-registry. ENUM is een internetstandaard waarmee telefoonnummers worden geprojecteerd op een speciaal soort internetdomeinnaam waarachter allerlei diensten kunnen worden geboden. Die domeinnaam moet uniek zijn en daarom kan er per land maar een beheerder zijn.

Recentelijk heeft stichting SIDN (de beheerder van .nl) het initiatief genomen om een ENUM-registry in Nederland van de grond te brengen en zij heeft daartoe via een speciaal opgerichte stichting een herdelegatieverzoek gedaan voor het beheer van Nederlandse ENUM-zone (voor technici: 1.3.e164.arpa) die nu nog bij het ministerie van Economische Zaken geparkeerd staat. De instemming van het ministerie van Economische Zaken/DGET is vereist, conform de afspraken tussen de internationale organisaties die betrokken zijn bij ENUM (IAB, RIPE/NCC, ITU). De publieke raadpleging hierover is terug te vinden op www.enum.ez.nl.

Vanzelfsprekend leven er nog veel vragen rondom het onderwerp. ISOC.nl heeft SIDN/ENUM Nederland en het Ministerie van EZ bereid gevonden om in een eenmalige informantiesessie hun plannen en randvoorwaarden in detail toe te lichten, en organiseert daarvoor een speciale publieke SIPSIG-bijeenkomst op 26 september a.s.. SIPSIG is de Special Interest Group rondom SIP en Internettelefonie vanuit Internet Society, op dit moment met zo'n 100 leden die zich afkomstig zijn vanuit telecombedrijven/kabelaars, venture capitalists, universiteiten, advies- en ingenieursbureaus, software-ontwikkelaars, hardwareleveranciers etc.

De bijeenkomst zal worden gehouden in de aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag tussen 19:00 uur en 21:30 uur. Tijdens de sessie zal worden ingegaan op de mogelijkheden van ENUM, de voorgeschiedenis, de randvoorwaarden die EZ wil neerleggen en natuurlijk de plannen van SIDN/ENUM Nederland. Op basis van deze sessie kunt u vervolgens goed geinformeerd ingaan op de vraag om input vanuit de markt die het ministerie van Economische Zaken inmiddels heeft neergelegd over haar voornemen met herdelegatie in te stemmen.

Het is zeker van belang voor de Nederlanse economie dat de lancering van "user ENUM" in Nederland niet langer op zich laat wachten. ENUM is een transitietechnologie in een markt die wereldwijd honderden miljarden groot is. Vanuit haar achtergrond als beheerder van de .nl-domeinnamen heeft SIDN een behoorlijke reputatie opgebouwd - zowel qua techniek, qua kosten voor de gebruiker als qua landdomeinnaam per hoofd van de bevolking scoort het Nederlandse landendomeinnaam dankzij de stichting internationaal niet anders dan uitstekend. SIDN lijkt daarmee technisch en organisorisch uitstekend in staat om de registryrol te vervullen. DGET heeft laten weten momenteel positief tegenover de herdelegatie te staan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. ISOC.nl is in ieder geval blij met het feit dat er nu - vijf jaar nadat de basis ervoor werd gelegd met het werk van de NLEG - zicht op is dat er in Nederland een ENUM-registry aan de slag gaat, en dat het ministerie van EZ ten principale bereid is om een dergelijk initiatief uit de markt van start te laten gaan.

We zien met spanning uit naar de bijeenkomst op 26 september, en hopen dat u erbij aanwezig zult zijn.

Met vriendelijke groet,
Michiel Leenaars
Directeur ISOC.nl

N.B. Vanwege het publieke belang van de bijeenkomst is deze voor iedereen toegankelijk. Het aantal plaatsen voor deze eenmalige sessie is echter beperkt; het is dus slim om als u aanwezig wilt zijn snel te registreren voor deze bijeenkomst. Dat kan via:
http://isoc.nl/registratie

-----------------

Speciale SIPSIG-meeting:
ENUM in Nederland: van plan tot dienst
Koninklijke Bibliotheek
26/9/2006

Programma:

19:00: Opening

- Michiel Leenaars (ISOC.nl)
19.05: Algemene presentatie ENUM

- Antoin Verschuren (SIDN)
19.30: "Wat voorafging: Nederlandse ENUM Group - NLEG"
- Pim van Stam (Key Solutions, voorheen NLIP) 19.45: Uitgangspunten en randvoorwaarden instemming DGET
- Thomas de Haan (DGET, Ministerie van Economische Zaken ) 20.00: Toelichting voorstel SIDN/Stichting ENUM NL
- Frank Hondsmerk (SIDN)
20.30: Discussie
21:30: Afsluiting