Unieke BomBox in actie (19-09-2006)

Schoonmaken stadsgracht Tiel gaat beginnen

De komende weken drijft een grote, stalen kolos in de stadsgracht van Tiel: de BomBox. Op de bodem van de stadsgracht liggen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, die bij het baggeren kunnen ontploffen. Daarvoor is een stalen constructie ontworpen die veilig baggeren mogelijk maakt. De BomBox is speciaal voor dit project ontwikkeld. Het gaat om een unieke werkwijze die nog nooit eerder in Nederland is toegepast. Het zorgt ervoor dat áls er een zwaar explosief ontploft, de veiligheid niet in het geding komt en aangrenzende woningen geen schade oplopen. De BomBox is 7,5 meter breed, 15 meter lang en 3 meter hoog en wordt 26 september a.s. in gebruik genomen.

Na jarenlange voorbereiding door Waterschap Rivierenland en de gemeente Tiel kan het baggeren van de stadsgrachten en de Plantage echt beginnen. De zwaar verontreinigde bagger moet weg voor een betere doorstroming én schoner water in de stadsgracht en de Plantage. De afgelopen weken zijn de oevers van de stadsgracht al onderzocht op mogelijke explosieven. Gelukkig is er niets aangetroffen.

Veiligheid
Onder de BomBox bevindt zich een graafmachine die de bagger van de bodem schraapt en in een beunbak (klein bootje) legt. De beunbak vaart naar de beveiligde zeeflocatie aan de Looierstraat/Konijnenwal waar het afval en de mogelijke explosieven eruit worden gehaald. De zeeflocatie is afgezet met zeecontainers tot een hoogte van 7,5 meter. Daar kan de aannemer zijn werk goed en veilig doen. Andere veiligheidsmaatregelen zijn het afschermen van ramen en verkeersmaatregelen. Omwonenden krijgen hierover tijdig bericht.

Plantage
Ook in de Plantage is mogelijk munitie aanwezig, maar veel minder dan in de stadsgracht. Iedere verdachte locatie wordt hier drooggezet en onderzocht. Het explosief wordt verwijderd en afgevoerd naar de zeeflocatie. Wanneer de Plantage helemaal vrij is van explosieven kan het baggeren met behulp van een schuifboot beginnen. Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen getroffen en gaat het werk binnenkort beginnen.

Planning
Van september tot november wordt het noordelijk deel van de stadsgracht gebaggerd (Santwijckse Poort tot burgemeester Hasselmanplein). Van november tot maart is het zuidelijk deel aan de beurt (Burgemeester Hasselmanplein tot Bleekveld). Halverwege het traject wordt de zeeflocatie verplaatst van de
Looierstraat/Konijnenwal naar het Bleekveld.
Na het baggeren moet alles weer opgeruimd worden en komen er nieuwe beschoeiingen langs de kanten. De verwachting is dat de aannemer voor de zomer van 2007 klaar is met het werk.

Kuubs en kosten
Met behulp van de BomBox en de beveiligde zeeflocatie zal er 17.000 m3 bagger uit de gracht en de Plantage worden verwijderd. De bagger kan vanwege de zware vervuiling niet worden hergebruikt en wordt daarom afgevoerd naar een stortpaats. De kosten van dit werk bedragen EUR 4.000.000,- die opgebracht worden door de gemeente Tiel, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.