ANBO

Makkerlijker wisselen van zorgverzekeraar

26-09-2006

Minister Hoogervorst van VWS wil het wisselen van zorgverzekeraar eenvoudiger maken. Daarom heeft hij een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat deze vereenvoudiging al voor polissen in 2007 van kracht is. Daarnaast gaat Zorgverzekeraars Nederland een overstapservice regelen, die het overstappen naar een andere verzekeraar verder moet vereenvoudigen.

In de voorgestelde nieuwe regeling wordt een opzegging in december - bijvoorbeeld vanwege een premieverhoging - direct op 1 januari 2007 van kracht. De verzekerde die zich in de maand januari 2007 aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar, is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007 verzekerd zonder dat een boete wordt opgelegd wegens niet of te laat verzekerd zijn. Dat geeft verzekerden dus een overstaptijd tot 1 februari 2007.
In een eerder stadium hadden ANBO voor 50-plussers, NVOG, PCOB en Unie KBO, verenigd in het CSO, Hoogervorst een brief gestuurd omdat er veel onduidelijkheid is over de data waarop mensen kunnen overstappen. Postbus 51 en Kiesbeter.nl wisten de exacte data niet. Een belronde langs grote verzekeraars gaf verschillende resultaten. Daarom vroegen de ouderenorganisaties de minister met klem duidelijkheid te geven voor welke datum verzekerden hun verzekering dienen op te zeggen en voor welke datum men zich bij een nieuwe verzekeraar aan kan melden.