ANBO

Nieuwe pensioenwet

26-09-2006

Minister De Geus hoopt dit najaar de parlementaire behandeling van de Pensioenwet rond te hebben. Een interessant punt is dat het vernieuwde medezeggenschapsconvenant (uit 2003) en de principes voor goed pensioenfondsbestuur (PFG) wettelijke verankering krijgen. Blijkens persberichten zouden het CSO en de NVOG daar verheugd over moeten zijn. Bij het lezen van de kleine lettertjes is er reden tot nuancering.

De voorgestelde wetgeving van het convenant was niet nodig geweest als de pensioensector voldoende vermogen tot zelfregulering zou hebben. Dit is niet het geval en daarom hebben de Stichting van de Arbeid (STAR) en het CSO de minister gevraagd de afspraken uit het convenant een wettelijke basis te geven. Het was beter geweest als de afspraken wel waren nagekomen.

Ook inhoudelijk zijn er enkele opmerkingen te maken. In het convenant is voor bepaalde onderwerpen de deelnemersraad een verzwaard adviesrecht toegekend. In het wetvoorstel wordt dit verzwaard adviesrecht niet opgenomen. Bij de principes voor goed pensioenfondsbestuur zijn er voorwaarden verbonden aan het enquêterecht die het verantwoordingsorgaan heeft. Dit verantwoordingsorgaan krijgt geen echte tanden. Daarnaast zijn er nog enkele andere kritiekpunten die in CSO-verband onder de aandacht van de politiek zal worden gebracht.