Provincie Utrecht


Corporaties leggen calculaties bloot

26-9-2006 -

Onder het motto `Inzicht in projectcalculaties van corporaties leidt sneller tot afspraken' kregen wethouders en ambtenaren uit de provincie Utrecht recent les in de rekenwijze van woningbouwcorporaties. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden leidden vier corporaties de ambtenaren door hun berekeningsmethoden.

Tijdens de workshop `Projectcalculaties bij Corporaties' gaven vier corporaties zo'n 60 wethouders en gemeenteambtenaren inzicht in hun calculatiemethoden. Hierbij was onder meer aandacht voor berekeningsverschillen tussen corporaties en commerciële beleggers, financiering van zorgwoningen, grondprijs en berekenen onrendabele top. Het provinciale aanjaagteam woningbouw organiseerde de bijeenkomst. Het bleek dat met name gemeenten grote behoefte hebben aan kennis op het gebied van projectfinanciering en de wijze waarop corporaties omgaan met hun middelen. Deze behoefte neemt toe doordat corporaties zicht steeds meer toeleggen op de bouw van koopwoningen naast huurwoningen. `Als je weet hoe de ander rekent kom je eerder tot afspraken' is een letterlijk citaat van een van de gemeentemedewerkers.

Aanjaagteam woningbouw
Het aanjaagteam woningbouw van de provincie Utrecht verzorgt regelmatig bijeenkomsten om kennisuitwisseling te stimuleren. Haar kerntaak is echter het op projectniveau oplossen van knelpunten. Projectontwikkelaars, corporaties en gemeenten kunnen met hun vragen terecht bij het aanjaagteam om de oorzaak van de vertraging te achterhalen. Per project is de aanpak verschillend. Soms wordt er deskundigheid geleverd, soms wordt er geassisteerd bij het doorlopen van procedures en soms hoeven er alleen maar knopen te worden doorgehakt. Een enkele keer wordt er via het aanjaagteam bestuurskracht ingezet.

Aanjaagteams zijn er in de Provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland. Ook VROM heeft een aanjaagteam.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118