Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Persbericht

Voor het eerst op grote schaal hulpverlening voor jongeren via internet

Met ingang van september kunnen jongeren via het internet rechtstreeks contact krijgen met een maatschappelijk werker uit de regio. Jongeren leggen in het algemeen moeilijk contact met de hulpverlening, ook al is de behoefte aanwezig en de nood soms hoog. Om deze jongeren beter te kunnen helpen is de internetsite www.internethulpverlening.nl ontwikkeld. Hier kunnen jongeren terecht voor gratis en anonieme hulpverlening. Op elk willekeurig moment van de dag kunnen zij snel en eenvoudig contact leggen met een hulpverlener. Via invoering van de postcode maakt de jongere een eigen (beveiligde) mailbox aan en stelt daar een vraag. Een maatschappelijk werker plaatst een antwoord in dezelfde mailbox. Vernieuwend in dit initiatief is dat de jongere zijn eigen dossier beheert.

Voor het eerst wordt op zon grote schaal in Nederland hulp aan jongeren aangeboden via internet. Vijftien instellingen voor Algemeen Maatschappelijk Werk zorgen ervoor dat vanaf september 2006 vijftien regios bereikbaar zijn voor hulpvragen van jongeren. Doel van het project is om jongeren te bereiken die via de normale weg geen contact zouden leggen met het maatschappelijk werk. Het streven is dat de website zo bekend wordt dat iedere jongere in Nederland op deze manier contact kan leggen met een hulpverlener. De jongere blijft overigens anoniem; op de postcode na hoeft hij geen gegevens achter te laten. De website is rechtstreeks te vinden via www.internethulpverlening.nl of door invoering van diverse trefwoorden op zoekmachines als google. De website is ontwikkeld door Obec Software uit Eindhoven die de website ook zal beheren.

Neem voor meer informatie over www.internethulpverlening.nl en het project contact op met Ronald Thomassen van Obec Software via (040) 296 29 35, (06) 22 166 552 of r.thomassen@obec.nl. Kijk voor meer informatie op www.internethulpverlening.nl en www.obec.nl

Deelnemende organisaties

ST. Amant Amersfoort
ST. Cumulus Utrecht
ST. Doenja Dienstverlening Utrecht
ST. Loket W Eindhoven
ST. Madi Den Bosch
ST. Madi Helmond de Peelzoom
ST. Madi Raster Amsterdam
ST. Maas en Leije
ST. MW Dommelregio
ST. NIM Maatschappelijk Werk Nijmegen
ST. Portes Utrecht
ST. Kwadraad Delft en Gouda en regio
ST. Valent RDB Katwijk
ST. Zorgstroom Walcheren
ST. Zuwe Utrecht e.o.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling