AutoRai

Eerste DTM-zege voor Audi-coureur Martin Tomczyk

(9/26/2006)
Bij het eerste optreden van de DTM in Spanje behaalde de jongste Audi-fabriekscoureur, de 24-jarige Martin Tomczyk, zijn eerste overwinning in de DTM. Op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona zegevierde de rijder van het Audi Sport Team Abt Sportsline met zijn Red Bull-Audi A4 DTM voor in totaal 42.000 bezoekers. Oud-Formule 1-coureur Heinz-Harald Frentzen reed voor Audi voor de tweede maal dit jaar op het podium, hij werd in Spanje als derde geklasseerd. De Zweed Mattias Ekström eindigde als vierde ondanks dat hij als straf voor een aanrijding eenmaal langzaam door de pitstraat moest rijden.

Zowel in de verregende kwalificatietraining als in de race bij droog weer was de Audi A4 de snelste auto op het 2,949 kilometer lange Circuit de Catalunya. Niettemin bleef Audi-coureur Tom Kristensen, drie weken geleden nog winnaar op Zandvoort en tweede in de tussenstand van het kampioenschap, in Spanje zonder punten. De Deen reed in de beginfase op de derde plaats, maar werd na een interventie van de safety-car in de zesde ronde hard aangereden door zijn naaste rivaal in de titelstrijd, Mercedes-coureur Bernd Schneider. Daarbij raakte de voorkant van Kristensens Audi A4 DTM beschadigd, waardoor de wegligging negatief werd beïnvloed. Schneider verhinderde ook een mogelijke zege voor Mattias Ekström. De Zweed haalde de leider in het kampioenschap twee keer in, maar kreeg daarna een staf opgelegd omdat hij bij de tweede inhaalactie tegen de achterkant van Schneiders auto aanreed toen de Duitser plotseling remde. Ondanks de straf eindigde Ekström nog als vierde.

In Barcelona scoorde ook Audi-coureur Frank Stippler zijn eerste kampioenschapspunten van het seizoen. De rijder van het Audi Sport Team Rosberg eindigde als zesde en was daarmee de best geklasseerde rijder met een auto van vorig jaar. Ook Tom Kristensen als negende en Christian Abt als tiende reden voor Audi nog in de top tien. De andere Audi-rijders moesten ditmaal voortijdig de strijd staken: Nicolas Kiesa, Vanina Ickx en Pierre Kaffer raakten in de eerste ronde alledrie betrokken in een massacrash, Timo Scheider werd het slachtoffer van een aanrijding door een concurrent.

Met nog twee races te gaan, op 15 oktober in Le Mans en op 29 oktober in Hockenheim, heeft Audi-coureur Tom Kristensen theoretisch nog een kleine kans op de titel. âWij blijven doorvechten zo lang er nog iets is om voor te vechtenâ, kondigde Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich aan.