Provincie Utrecht


Eén Gebiedsvisie Vechtstreek

26-9-2006 -

De Vechtstreek is een uniek gebied dat in der loop van eeuwen is ontstaan. Het landschap is afwisselend, er zijn boerderijen, nederzettingen en buitenplaatsen. Al deze kwaliteiten staan op gespannen voet met elkaar waardoor het gebied onder druk komt te staan en verrommelt. Om hiervoor oplossingen te bedenken die rekening houden met de kwaliteit van het gebied, start de provincie Utrecht samen met Noord-Holland, Vechtgemeenten en waterschap het project gebiedsvisie Vechtstreek. De provincie reserveert hiervoor EUR 400.000 (proceskosten).

Zowel de gebiedsvisie als het opstellen van het uitvoeringsprogramma worden van dit geld betaald. Eerst wordt bekeken wat nu precies de problemen zijn in het gebied. De aangedragen oplossingen hiervoor krijgt de provincie ter goedkeuring te zien. Na deze fase volgt de gebiedsvisie die tot stand komt in samenspraak met de bewoners, belangenverenigingen, beambten en bestuurders. Als dit alles is vastgesteld, worden er nieuwe projecten opgesteld die bijdragen aan de gebiedsvisie. Daarnaast worden bestaande projecten in het uitvoeringsprogramma geïntegreerd.

Uiteindelijk gaat het om het zodanig vormgeven van ontwikkelingen in de Vechtstreek dat de unieke kwaliteiten blijven behouden. Juist door niets te doen bestaat er een grote kans dat het gebied voor een groot deel zijn bijzonderheid verliest.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153