Provincie Utrecht

provincie Utrecht gevraagd mee te denken over profielschets nieuwe Commissaris van de Koningin

Inwoners provincie Utrecht gevraagd mee te denken over profielschets nieuwe Commissaris van de Koningin

26-9-2006 -

Waaraan moet de nieuwe commissaris van de Koningin voldoen? De Provincie Utrecht vraagt dit aan haar inwoners. Zij is op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koningin omdat mr. Boele Staal, sinds 9 jaar het boegbeeld van de provincie, heeft aangegeven per 1 januari 2007 afscheid te zullen nemen. Ter voorbereiding op de selectie zal een vertrouwenscommissie een profielschets opstellen. De provincie nodigt haar inwoners uit om hiervoor elementen aan te dragen. Oftewel: wat moet de commissaris kunnen; wat is naar uw mening belangrijk? Burgers kunnen hun bijdrage leveren tot en met 13 oktober 2006.

De commissaris van de Koningin wordt voor 6 jaar benoemd. Hoewel commissarissen afkomstig zijn van de (grote) politieke partijen, moeten zij hun functie onafhankelijk en onpartijdig uitvoeren. De commissaris van de Koningin maakt deel uit van het provinciaal bestuur en is daarnaast vertegenwoordiger van het Rijk in de provincie.

Wat doet de commissaris van de Koningin?
Als provinciaal bestuurder is hij voorzitter van provinciale staten. Hij is geen lid en heeft ook geen stemrecht. De commissaris is daarnaast voorzitter en lid van Gedeputeerde Staten. De commissaris van de Koningin is in de eerste plaats de bewaker van het zorgvuldig verloop van het democratisch besluitvormingsproces. Daarnaast kan hij één of meerdere taken binnen het college van gedeputeerde staten vervullen. Over zijn provinciale taken legt de commissaris verantwoording af aan provinciale staten.
Naast provinciale bestuurstaken heeft de commissaris van de Koningin een aantal rijkstaken. Rijkstaken zijn burgemeestersaangelegenheden, provinciale coördinatie crisisbeheersing, gemeentebezoeken, ombudsfunctie besturen, toezicht op rijksfunctionarissen, toezicht op de politie en Koninklijke onderscheidingen. Over zijn rijkstaken legt de commissaris verantwoording af aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Graag horen wij uw mening
Graag ontvangen wij uw bijdrage uiterlijk vrijdag 13 oktober 2006. U kunt die sturen aan statengriffie@provincie-utrecht.nl of per post naar:
Provincie Utrecht,
dhr. L.C.A.W. Graafhuis, griffier
Antwoordnummer 8402
3500 VW Utrecht

Meer informatie: Marian Mulder, telefoon 030-2582522