EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

26-09-2006 - EVO: âEuropees Parlement redt Nederlandse economieâ

Nederlandse economieâ

EVO juicht het oordeel van het Europees Parlement over luchtkwaliteitnormen toe. Hierdoor hoeven in Nederland niet langer bouwprojecten stopgezet te worden. Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een forse aanscherping van de normen voor schadelijk fijnstof. Tegelijkertijd komen er wel uitstelmogelijkheden voor lidstaten, als blijkt dat de regels technisch nog niet uitvoerbaar zijn.

Nu het Europees Parlement met deze grote meerderheid heeft ingestemd, kunnen de Raad van Ministers en de Europese Commissie de ideeën van de Europese volksvertegenwoordiging niet naast zich neerleggen, aldus EVO.

Met de mogelijkheid van uitstel is de economische ontwikkeling van Nederland veiliggesteld. Verwerping van deze uitstelmogelijkheid had een doemscenario betekend voor Nederland, dat doordat zij zeer dichtbevolkt is op dit moment een van de landen is met de grootste luchtkwaliteitproblemen.

Een ander goed bericht is dat er uitzonderingen komen voor de fijnstofregels in zeer dunbevolkte gebieden. Dit brengt de realisatie van de economisch noodzakelijke Tweede Maasvlakte weer een stuk dichterbij.

Ook de oproep te komen tot Europees bronbeleid is gelukkig door het parlement overgenomen. EVO pleit al jaren hiervoor omdat dit absolute noodzakelijk is om de lucht in Europa binnen de gestelde termijnen schoon te krijgen.