Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)
06-31/ 26 september 2006

NMa akkoord met fusie Limburgse zorginstellingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na uitvoerig onderzoek dat drie zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg kunnen samengaan. Het gaat om een fusie tussen Zorggroep Noord-Limburg (ZgNL), Thuiszorg Midden-Limburg (TML) en Land van Gelre en Gulick (LvGG).

De betrokken instellingen bieden verpleeghuiszorg, verzorgingshuiszorg, thuiszorg en kraamzorg aan. De toezichthouder zag in een eerder stadium van het onderzoek mogelijke concurrentiebelemmeringen ontstaan op het gebied van thuiszorg. Na de concentratie zou de reeds sterke positie van TML op de thuiszorgmarkt in Midden-Limburg verder kunnen worden versterkt door het samengaan met LvGG. Voor wat betreft de regio Noord-Limburg zag de NMa geen problemen ontstaan na de fusie.

TML biedt reguliere thuiszorg aan huis aan, terwijl LvGG haar thuiszorgactiviteiten uitsluitend aanbiedt in haar aanleunwoningen en zorgappartementen. Het vervolgonderzoek van de NMa richtte zich op de vraag in hoeverre LvGG vanuit haar aanleunwoningen en zorgappartementen reguliere thuiszorg zou kunnen gaan aanbieden in de regio Midden-Limburg. Uit het onderzoek blijkt dat de toevoeging van LvGG aan TML op de markt voor thuiszorg gering is. De mogelijkheid voor LvGG om ook reguliere thuiszorg aan te bieden, is in de praktijk beperkt tot de omgeving van haar aanleunwoningen en zorgappartementen. Deze bevinden zich slechts in een deel van de regio Midden-Limburg. Van belang is tevens dat er in Midden-Limburg andere zorginstellingen actief zijn die beter zijn toegerust om hun activiteiten in de reguliere thuiszorg verder te ontwikkelen.

De zorgsector vormt een belangrijk aandachtsveld voor de NMa in 2006, zoals aangekondigd in de NMa Agenda 2006. Bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector nam de toezichthouder sinds 2004 in 41 zaken een besluit. Het betreft 29 AWBZ-zaken, 8 zorgverzekeringszaken en 4 ziekenhuiszaken.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl

Met vriendelijke groet,

NMa Webredactie

---
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)
Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70