onderzoeksteam cordaid: gaza 40 jaar terug in tijd

Cordaid

Cordaid onderzoeksteam: Gaza 40 jaar teruggezet in de tijd

Economische neergang niet te stoppen zonder politieke opening

De boycot tegen de Palestijnse Autoriteit, gesteund door de Nederlandse regering, heeft Gaza 40 jaar teruggezet in de tijd. Dit is één van de belangrijkste bevindingen van het Cordaid onderzoeksteam dat Gaza de afgelopen week bezocht.

Gaza is economisch niet levensvatbaar zolang de grenzen dicht blijven, de boeren hun landbouwproducten niet kunnen exporteren en de vissers niet meer dan 500 meter de zee op mogen. Het resultaat is dat momenteel 80% van de bevolking onder de armoede grens leeft', aldus de Cordaid onderzoekers. Naast de boycot is een andere grote boosdoener 'Operatie Zomerregen', de Israëlische militaire operatie in reactie op het ontvoeren van een soldaat door drie Palestijnse activisten. 'De schade toegebracht door tanks en raketbeschietingen is gigantisch en het geweld gaat door'.

Cordaid doet een beroep op de Nederlandse overheid om haar boycot aan de Palestijnse autoriteiten te heroverwegen omdat dit een collectieve straf is voor de Palestijnse bevolking. Bovendien worden de vijftien jaar lange Nederlandse investeringen in een goed lopend overheidsapparaat, geheel teniet gedaan. Zolang er geen politieke opening geboden wordt, kan humanitaire hulp de dramatische achteruitgang in de Palestijnse Gebieden niet tegenhouden.

Cordaid heeft sinds de zomer extra noodhulpgelden ter beschikking gesteld voor Gaza. Naar aanleiding van de recente onderzoeksmissie zullen extra fondsen worden gezocht voor humanitaire hulpverlening.




Ingezonden persbericht