Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Persberichten 26 september 2006

Regio, 26-09-2006

Koperen leiding gestolen

Zwolle Van het dak van een gebouw aan de Molenweg is een grote hoeveelheid koperen leiding weggenomen. Wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden is nog onduidelijk. De schade loopt in de duizenden euros.

(06-118582)

Man doet aangifte van poging beroving

Zwolle Een 36-jarige inwoner van Zwolle heeft bij de politie aangifte gedaan van een poging van beroving. De man was maandagavond rond 22.10 uur per fiets op weg naar zijn werk toen hij stilstond voor de verkeerslichten op de kruising Marsweg/Ittersumallee. Terwijl hij staat te wachten wordt er van achteren getrokken aan zijn rugzak door een voor hem onbekende jongen. Deze zat als passagier achterop een scooter bij een eveneens voor hem onbekende jongen. Omdat de man de tas niet afstond werd hij omver geduwd, waarna de jongens er op de scooter vandoor gaan. Het gaat om twee blanke jongens van rond de 17 jaar. Beide droegen een baseballpet met een NY (New York Yankees) logo, een donkere broek en witte sportschoenen. De bestuurder droeg een spijkerjas met lichte mouwen, de passagier een donkere, waarschijnlijk lederen, jas. Getuigen worden opgeroepen zich te melden op telefoonnummer 0900-8844.

(06-119037)

Mishandeling

Deventer Een 15 jarige inwoner uit Deventer is gisteren rond 15.18 uur aangehouden voor mishandeling. Twee surveillerende politiemensen zagen, dat de verdachte zonder aanleiding op de Bernoldstraat en jongen twee schoppen in de rug gaf. Hij werd hierop aangehouden. Het slachtoffer een 14 jarige inwoner uit Deventer heeft aangifte gedaan.

(06-118858)

Poging tot brandstichting

Deventer Een geparkeerde personenauto aan de Heuvel is na een inbraak in brand gestoken. De toegang tot de auto werd verkregen door de ruit van een portier in te slaan. Hierna werd een van de stoelen in brand gestoken. Het vuur is echter uit zich zelf gedoofd. De geschatte schade is onbekend. Het e.e.a vond plaats in de vroege ochtend van 25 september rond 09.33 uur.

(06-118460)

Kermis in Bathmen

Bathmen De kermis in Bathmen is zonder noemenswaardige incident verlopen. De kermis werd tijdens de avond en nacht druk bezocht. De horeca hield zich goed aan de afspraken en rond 02.00 uur was het feest voorbij. 9 Personen kregen een bekeuring voor het wildplassen. (06-119039 / 06-119068)

Inbraak in bedrijf

Staphorst - Maandagmorgen rond 00.40 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Wethouder Kuijersstraat. De voordeur van het pand werd geforceerd en er werd een aantal computerkasten en schermen weggenomen. De schade is nog onbekend.

(06-118424)

Illegaal afval verbranden

Steenwijk - Maandagavond omstreeks 19.45 uur werd gemeld dat er afval verbrand zou worden aan de Doctor Dreesstraat. Ter plaatse bleek dat een bewoner achter zijn woning een berg afval aan het verbranden was. Aan de brandende en smeulende resten (brandcirkel van 2 meter) te zien waren onder andere geverfd plaatwerk, ijzeren frame, kunststof pijp, autostoel en behandeld hout verbrand.

De man heeft het vuur gedoofd. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

(06-118969)

Man doet aangifte van bedreiging en mishandeling

Raalte Op maandagmiddag heeft een 20-jarige man uit Raalte aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. De man had op zondagochtend even na 09.30 uur op de Zwolsestraat onenigheid gehad met een 41-jarige man uit Harderwijk. Hierbij voelde de 20-jarige man zich bedreigd door de 41-jarige man. Ook kreeg de Raaltenaar nog een klap in zijn gezicht. De politie heeft de aangifte in behandeling genomen.

(06-118593)

Apparatuur hennepkweek in beslaggenomen

Hardenberg Maandag is op een zolder in een woning aan de Singelberg de groeiapparatuur voor hennepkweek inbeslaggenomen. De planten (220 stuks) waren reeds geoogst en werden niet meer aangetroffen. Gebleken is dat de stroom buiten de meter om betrokken werd. Het energiebedrijf zal aangifte van diefstal stroom doen. Tegen de 28-jarige bewoner is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij met een dagvaarding in vrijheid gesteld.

(06-111181)

Bekeuringen bij verkeerscontroles

Hardenberg Bij verschillende verkeerscontroles in de gemeente zijn maandagmiddag 42 bekeuringen uitgeschreven voor o.a.: gordel niet gedragen(31x); te hoge constructiesnelheid bromfietsen (6x); radardetector in auto (2x) en onleesbare kentekenplaten (2x). Er werd o.a. gecontroleerd op de Koningsspil, de Rijksweg N34 en de Ommerweg.

(06-118853)

Balkbrug Op de Provinciale weg N377 werden s middags 5 autobestuurders bekeurd omdat zij geen veiligheidsriem droegen. Daarnaast werden 3 autobestuurders bekeurd omdat zij over een ondeugdelijke hulpkoppeling beschikten.

(06-118884)

Bromfietsster komt ten val

Kampen Maandagavond omstreeks 19.00 uur reed een 45-jarige bromfietser over de Nijverheidsstraat, komende uit de richting van de Flevoweg. In de bocht verloor zij de controle over het voertuig en raakte aan de linkerzijde van de weg de rand van het trottoir. Ze kwam vervolgens te vallen. Ze droeg geen helm. De vrouw was niet aanspreekbaar. Met nog onbekende verwondingen is de vrouw met spoed naar het Sophia ziekenhuis gebracht. Er waren geen getuigen.

(06-118939)

Automobilist raakt rijbewijs kwijt

Kampen - Maandagavond omstreeks 19.30 uur reed de bestuurder van een personenauto met hoge snelheid op de N50. De auto reed op een gegeven moment 155 km/u waar 80 is toegestaan en haalde auto's in. Op het 100 km/u traject, voor de Eilandbrug in de bocht, haalde de bestuurder, 41 jaar uit Zwolle, weer autos in en reed daarbij 170 km/u. De man kreeg een stopteken. Het rijbewijs werd ingevorderd en voor de diverse overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

(06-119000)

Fosforbrand in school

Kampen - Maandagmiddag omstreeks 12.30 uur werd een fosforbrand in een school aan de Jan Ligthartstraat gemeld. Ter plaatse bleek dat de school inmiddels al ontruimd was. Alle leerlingen stonden op het sportveld t.o. de school. Hierop werd de Jan Ligthartstraat in de omgeving van de school afgezet. Het bleek dat tijdens een les, in het scheikundelokaal door een docent een proef was gedaan met fosfor. Echter bij het aansnijden van de fosfor, begon het spontaan te branden. Vervolgens heeft de leraar het lokaal ontruimd en alarm geslagen. De brand was inmiddels uit en men heeft het lokaal verder geventileerd. Vervolgens kon na enige tijd de school weer vrijgegeven worden. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voor gedaan.

(06-118604)

Groep & Kick = Niet goed Snik

Kampen - Aan dit project werken naast de scholen voor voortgezet onderwijs in Kampen, politie IJsselland team Kampen, gemeente Kampen en Stadstoezicht Kampen ook het Bureau Halt Regio IJssel Vecht en het Openbaar Ministerie Zwolle mee. Doel van het project is het doorbreken, dan wel beïnvloeden van het groepsgedrag van de fietsende schooljeugd, waardoor de overlast, ergernis, de klachten en het onmachtsgevoel van weggebruikers en bewoners van de aan de schoolroutes gelegen woningen getracht wordt te verminderen. Dit jaar is de schoolroute uitgebreid. Dus er zal op nog meer plaatsen worden gecontroleerd.

Tijdens het project, worden de overlast veroorzakende fietsers niet bekeurd voor een verkeersovertreding, maar voor overtreding van de Algemene Politie Verordening van de gemeente Kampen. De politie controleert op de uren dat de meeste overlast wordt veroorzaakt. Dit is op schooldagen tussen 08.05 en 08.40 uur en tussen 14.50 en 15.25 uur Er wordt niet gewaarschuwd.

Er is gekozen voor dit bewuste artikel uit de APV, omdat voor een verkeersovertreding alleen een boete kan worden gegeven. Op grond van het artikel in de APV is het mogelijk om het Halt-buro in te schakelen. Daardoor is het mogelijk om ook in opvoedende zin iets te doen. Overtreders krijgen een Halt-bon en moeten zich telefonisch melden bij het Halt-buro Zwolle en omstreken. Medewerkers van het Halt-buro zullen met de jongeren in Kampen een alternatieve straf uitvoeren.

Indien een jongere of ouders niet mee willen werken aan de Halt-procedure, dan wordt er alsnog een proces-verbaal opgemaakt. In overleg met het Openbaar Ministerie zal de verdachte dan worden gedagvaard, wat zal betekenen dat hij of zij zich voor de rechter zou moeten verantwoorden.

Het project Groep & Kick = Niet goed Snik start dit jaar op 2 oktober en zal het gehele schooljaar worden uitgevoerd. Met name in de maanden oktober, november, maart en april, schenkt de politie extra aandacht aan het project.

De cijfers van het fietsproject van het afgelopen schooljaar 2005-2006.

In totaal zijn er 45 jongeren doorverwezen Vrouw : 12 Man : 33 Leeftijd Woonplaats 12 jaar - aantal 8 Genemuiden 14 13 jaar - aantal 7 Grafhorst
---

14 jaar - aantal 18 IJsselmuiden 26 15 jaar - aantal 7 Mastenbroek
---
16 jaar - aantal 5 Staphorst 2 leeftijd gemiddeld 13,9

Minder fietsdiefstal door extra toezicht

Kampen - In elke stad of plaats, groot of klein, vinden fietsdiefstallen plaats. In Kampen werden in het jaar 2004 ruim 500 fietsen gestolen. Deze rijwielen vertegenwoordigden een waarde van 67.500. In de daaraan voorafgaande jaren lag het aantal gestolen fietsen in dezelfde orde van grootte.

Daling fietsdiefstallen

Vorig jaar (2005) daalde het aantal fietsdiefstallen in Kampen van 500 naar 350. Ook dit jaar is er nog sprake van een daling. Als de daling doorzet zal het aantal aangiften in 2006 onder de 300 blijven. Door een betere samenwerking zijn er dit jaar meer fietsendieven en helers aangehouden. De samenwerkende partners fietsdiefstalproject zijn de rijwielhandelaren IJsselmuiden en Kampen, Fietsersbond, gemeente Kampen, Stadstoezicht Kampen en politie IJsselland.

Minder diefstallen op Stationsplein

Op Stationsplein werden veel fietsen gestolen. Om hier verandering in te brengen hield de politie in de afgelopen maanden extra toezicht in dit gebied. Dit heeft er toe geleid dat er een aantal verdachten is aangehouden.

Naast deze aanpak werden ook de fietseigenaren bij de aanpak betrokken. Fietsenbezitters werden geadviseerd om de fiets met een extra slot aan het fietsenrek vast te zetten. Door dit extra slot wordt het de fietsendief nog moeilijker gemaakt om een fiets te stelen. Aan de op het Stationsplein gestalde fietsen werd een label bevestigd om op deze manier de eigenaar te bereiken. Voordat deze actie werd gehouden waren 40 fietsen met een extra slot aan het rek bevestigd en na de actie waren dat er 100.

Actie is succesvol

In de periode van 1 januari tot 1 september 2005 werden 37 fietsen gestolen op het Stationsplein. In dezelfde periode van het jaar 2006 is dit aantal gedaald naar 19. De eigenaar van de fiets kan overigens nog steeds met korting een extra korting een slot kopen bij de deelnemende rijwielhandelaren.

Controle van te koop aangeboden fietsen

Met hulp van Stadstoezicht Kampen worden nog steeds advertenties op prikborden in de supermarkten, in dag- en weekbladen en op het internet gecontroleerd. Inmiddels heeft dit succes gehad. Een man uit Kampen die regelmatig via de krant (gestolen) fietsen te koop aanbood heeft een boete van 240 euro gehad voor heling.

Controle fietsen bij verlichtingscontroles

De komende maanden zal er ook extra aandacht voor gestolen fietsen zijn. Nu de dagen weer korter worden houdt de politie regelmatig verlichtingscontroles. Tijdens deze controles wordt niet alleen de verlichting van de fietsen gecontroleerd, maar er wordt ook gekeken of de fiets mogelijk van diefstal afkomstig is.