Gemeente Haaren



* Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2007

Op donderdag 14 september 2006 heeft de gemeenteraad de verordening Wet maatschappelijke ondersteuning en het beleid individuele verstrekkingen vastgesteld. In de verordening is vastgelegd hoe iemand in aanmerking komt voor huishoudelijke verzorging, een woonvoorziening of vervoersvoorziening, en op welke wijze deze voorziening wordt geleverd of vergoed. Ook beschrijft de verordening hoe de gemeente invulling geeft aan de compensatieplicht en het persoonsgebonden budget, belangrijke nieuwe aspecten van de Wmo.

Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2007 op grond van het `compensatiebeginsel' uit de Wmo verantwoordelijk voor het verstrekken van 'voorzieningen die de burger in staat stellen een huishouden te voeren, zich in en om het huis en door de stad te bewegen en sociale contacten aan te gaan en te onderhouden'. Dit zijn de voorzieningen die nu onder de WVG en AWBZ vallen. De huishoudelijke verzorging is vanaf 1 januari 2007 de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit compensatiebeginsel voorziet in het meedoen van alle burgers aan alle facetten van de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden.

De basis voor de verordening is notitie `Wmo: samenwerken aan de Haarense samenleving', die de gemeenteraad op 29 juni 2006 heeft vastgesteld. Het centrale beleidsuitgangspunt binnen deze notitie is dat bestaand beleid zoveel mogelijk wordt gehandhaafd evenals het voorzieningenniveau en de kwaliteit van de voorzieningen van de Wvg en de huishoudelijke verzorging. De Wmo-verordening geeft de kaders aan waarbinnen de gemeente Wmo-voorzieningen verstrekt.

Alle bedragen en bijbehorende regelgeving worden opgenomen in het door het college vast te stellen Besluit Wmo. Het college stelt het besluit Wmo en het verstrekkingenboek eind dit jaar vast.