Interprovinciaal Overleg (IPO)


Voorbereiding Cultuurnota 2009-2012 in volle gang

dinsdag 26 september 2006

De adviesaanvraag van de minister van OCW aan de Raad voor Cultuur over het culturele bestel is in het bestuurlijk overleg met het IPO en de VNG op 25 september vastgesteld. Het advies is vooral gericht op het kunst- en cultuurbeleid van het rijk, maar geeft ook inzicht in het effect van rijksbeleid op de culturele infrastructuur in regionaal perspectief. Op verzoek van het IPO en de VNG zal de minister regelmatig terugkoppelen over de voortgang van de werkzaamheden van de Raad. Het advies verschijnt in maart 2007.

Het IPO en de VNG hebben opnieuw hun zorg geuit over de grotere rol van de fondsen bij het verdelen van rijkssubsidies. De minister wil het voorjaar van 2007 bestuurlijk overleg met het IPO en de VNG over het referentiekader voor de cultuurfondsen.

Aparte adviesaanvraag over monumenten en ruimtelijke inrichting
Op verzoek van het IPO vraagt de minister van OCW in een aparte adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur een advies over de verbinding tussen monumenten en ruimtelijke ordening en de inrichting van het monumentenbestel.

Culturele hoofdstad
Op verzoek van het IPO zal in een volgend bestuurlijk overleg opnieuw gesproken worden over de culturele hoofdstad als instrument voor versterking van de culturele infrastructuur.

Tussentijdse evaluatie Actieplan Cultuurbereik
De minister van OCW, IPO en VNG hebben de opzet voor een tussentijdse evaluatie van het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 vastgesteld en gaan akkoord met de voorgestelde samenstelling en werkwijze van de evaluatiecommissie. De evaluatie verschijnt in februari 2007.

Versterking cultuureducatie primair onderwijs
Tot slot heeft de minister van OCW in reactie op vragen van het IPO bevestigd dat zij de middelen voor flankerend beleid van provincies en gemeenten in het kader van de 'Regeling versterking cultuureducatie in het primair onderwijs' met één jaar wil verlengen (2007).

Meer informatie bij Eveline de Graaff
Telefoonnummer (070) 888 1216
Contact per e-mail:
Zie het origineel