Gemeente Hoogeveen

26 september 2006

Afzender: College van B&W

College stimuleert onderlinge betrokkenheid Hoogeveen
Het college van B&W wil de betrokkenheid van Hoogeveners bij elkaar versterken de komende jaren. Andere speerpunten zijn het vergroten van de kansen op werk en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. Ook staat de komende jaren de uitvoering van de eerder vastgestelde structuurvisie in de aandacht. Dat staat in de programmabegroting 2007-2010 die het college vandaag uitbrengt als voorstel aan de gemeenteraad. Volgende week wordt de publieksversie ervan huis aan huis verspreid, onder de naam Torentje totaal.

Financieel gezien hoeft het college de raad geen voorstellen te doen voor nieuwe bezuinigingen. Er is een sluitende begroting. Wel is het nodig de tarieven voor inwoners te verhogen, om de kosten te kunnen dekken.

Afvalstoffenheffing omhoog

De afvalstoffenheffing moet volgens het college 10 euro per jaar omhoog (minimaal drie jaar lang) en de graf- en begraafrechten moeten met 20% omhoog. Wethouder Wietze van der Zwaag van financiën legt uit: âWe hebben als gemeente helaas niet alle afvalkosten voorzien. Behalve een hoger tarief voor de Hoogevener, vragen we ook een inspanning van Area NV, die voor ons het afval inzamelt. De verhoging van de graf- en begraafrechten heeft te maken met forse investeringen in begraafplaatsen de komende jaren.â

Ook de parkeertarieven gaan volgend jaar omhoog in het voorstel van het college. Een uur parkeren kost straks 1,20 op de meeste terreinen (nu 1,05). Deze maatregel is een besluit van 2004, toen de gemeente financieel nog in zwaar weer zat. In 2007 heeft de gemeente overigens een bezuiniging van ⬠1,9 miljoen (ten opzichte van 2005) op het personeel gerealiseerd.

Woningbouw dorpen

De structuurvisie die de gemeenteraad heeft vastgesteld gaat de komende jaren in de uitvoering. De bestemmingsplannen worden actueel gemaakt, wat onder andere moet leiden tot het sneller verlenen van bouwvergunningen. Er wordt werk gemaakt van woningbouw in de dorpen, nog dit jaar wordt in Elim bijgebouwd. Samen met dorpsbewoners gaat de gemeente bepalen waar woningen moeten komen en voor welke bevolkingsgroepen. De gemeente gaat ook âlandelijk wonenâ in het buitengebied mogelijk maken. Maar eerst is nader overleg hiervoor nodig met de provincie. Een laatste voorbeeld van uitvoering structuurvisie is de start deze maand van een project om te komen tot een breed gedragen visie op ons stadscentrum.

Wijk- en dorpsgericht werken

Het versterken van betrokkenheid is een speerpunt van dit college. Een belangrijke manier hiertoe is Wijk- en dorpsgericht werken (WDW). Deze aanpak gaat van start vanaf 2007 in een aantal nog te bepalen buurten en/of dorpen. De buurt krijgt zeggenschap over een deel van de budgetten voor het openbaar gebied van gemeente en woningcorporaties.

Ook via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat de gemeente betrokkenheid stimuleren. De wet maakt de gemeenten vanaf 2007 verantwoordelijk voor veel zorg- en welzijntaken. Via de Wmo wil de overheid bereiken dat men zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven. Kwetsbare mensen krijgen via de Wmo een steuntje in de rug. Voor vragen over de Wmo kan men terecht bij het Zorgloket van de gemeente aan het Zorgplein Bethesda.

Kansen op werk

Kansen op werk vergroten is het tweede speerpunt van dit college. Er komt een medewerker die zich speciaal gaat bezighouden met de kansen die er zijn rond recreatie en toerisme. De Werkcompagnie is sinds kort namens de gemeente actief, een organisatie die mensen met een bijstandsuitkering helpt om aan het werk te komen. Daarnaast stimuleert de gemeente de komende jaren nieuwe opleidingen (MBO-plus, VMBO en HBO), ook in samenwerking met het bedrijfsleven. Verder krijgt een ambtenaar in 2007 de speciale taak samenhang aan te brengen op het gebied van jeugdbeleid. De aansluiting tussen school en werk is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Verbeteren dienstverlening

Een derde speerpunt van het college is het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. In 2007 gaat de Gemeentewinkel open: een centrale plek waar inwoners/klanten terecht kunnen voor alle producten en diensten van de gemeente. Ook gaan de CWI (âarbeidsbureauâ) en de gemeentelijke sociale dienst samen onder een dak in 2007. Over de exacte locaties wordt nader besloten.

Inzien en afhalen

De programmabegroting 2007-2010 is in te zien op www.hoogeveen.nl/programmabegroting en af te halen bij de gemeente in het raadhuis (291911).

Torentje totaal

Samen met de programmabegroting presenteert het college volgende week de publieksversie ervan, onder de naam Torentje totaal: vooruitblik 2007 en verder. Torentje totaal wordt woensdag 4 oktober huis 2006 aan huis verspreid met de Hoogeveensche Courant. Het magazine telt twintig paginaâs en omvat de plannen waar men in Hoogeveen het meest mee te maken krijgt.

Reageren via bon en internet

Wie wil reageren op de plannen voor de komende jaren, kan reageren via de bon in Torentje totaal. Een digitale bon is vanaf volgende week woensdag te vinden op www.hoogeveen.nl/torentjetotaal. Alle reacties worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Reageren en in gesprek gaan kan ook via een chat met burgemeester Urlings over de plannen. Deze chat is op maandag 9 oktober 2006 van 20.00 tot 21.00 uur en is te vinden via dezelfde internetpagina. Op het discussieforum van hoogeveen.nl start het college morgen een discussie over de kansen voor Hoogeveen rond recreatie en toerisme.

Raad beslist

Op 5 oktober staat de programmabegroting op de agenda van de gemeenteraad. Die avond kunnen raadsleden vragen stellen en kan het college nadere informatie geven. De raad discussieert en besluit over de begroting op 19 oktober 2006. Beide raadsavonden beginnen om 19.00 uur in het raadhuis. Iedereen is welkom. Wie iets wil zeggen tegen de raad over de begroting, kan gebruikmaken van het spreekrecht op 5 en 19 oktober 2006. Hiervoor belt men eerst met de griffie via 291201.