Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Uit: OnderzoekBerichten: agenda en benoemingen oktober 2006

26 september 2006

Benoemingen

NWO krijgt driemansdirectie

NWO krijgt per 1 oktober een driehoofdige algemene directie. Dr. J.K. (Jan Karel) Koppen wordt directeur beleidsontwikkeling en -ondersteuning. Drs. R.J.P. (Ron) Dekker is benoemd tot directeur Bedrijfsvoering en Instituten. Samen met de algemeen directeur dr. C. (Cees) de Visser vormen zij de algemene directie.
Koppen was de afgelopen maanden waarnemend hoofd Algemene Beleids- en Bestuurszaken. Daarvoor gaf hij vier jaar leiding aan het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Koppen krijgt de taak de positionering van NWO in de kennisinfrastructuur te verstevigen en het voortouw te nemen bij de implementatie van de NWO-strategie Wetenschap gewaardeerd!.
Dekker was twee jaar hoofd van het NWO-onderdeel Centrale Programma's en Instituten. Hij zal invulling geven aan de beleidslijn gericht op het steviger verankeren van de NWO-instituten in de NWO-organisatie.

Nadere informatie bij Dominique de Vet (NWO, Voorlichting en Communicatie), t.: +31 (0)70 3440545, devet@nwo.nl

Lubbert Dijkhuizen bestuurslid ALW

Het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen heeft per 1 juli jl. prof. dr. Lubbert Dijkhuizen benoemd tot lid voor een eerste termijn van drie jaar. Dijkhuizen is hoogleraar Microbiële Fysiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij sinds 1984 verschillende wetenschappelijke en bestuurlijke functies vervulde. Daarnaast is hij gespecialiseerd in onder meer moleculaire biologie, biotechnologie en enzyme engineering. Ook is hij directeur van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) en het Groningen Genomics Center. Dijkhuizen staat bekend als een gedreven onderzoeker met een goed oog voor toepassingen van fundamenteel onderzoek. Hij speelde een belangrijke rol in samenwerkingsprojecten met industriële partners en de oprichting van kenniscentra in het Noorden. In maart ontving Dijkhuizen de Wubbo Ockels Prijs 2006 van de stad Groningen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan personen, bedrijven of instellingen die uitzonderlijk hebben gepresteerd op het gebied van natuurwetenschappen en techniek of door die prestatie veel voor Groningen hebben betekend. Dijkhuizen volgt prof. dr. K.J. Hellingwerf op, die na drie jaar onder dankzegging terugtreedt als bestuurslid.

Frits Vaandrager bestuurslid EW

Het Gebiedsbestuur Exacte Wetenschappen heeft prof. dr. Frits Vaandrager met ingang van 1 september jl. benoemd tot bestuurslid. Vaandrager is sinds 1995 als hoogleraar Informatica voor Technische Toepassingen verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vaandrager is geïnteresseerd in de ontwikkeling en toepassing van theorieën, methoden en software voor het modelleren en analyseren van computersystemen. Hij heeft zich gespecialiseerd in embedded systems, gedistribueerde algoritmen en protocollen in computernetwerken. Vaak gaat het hierbij om systemen die niet mogen falen zoals besturingssystemen van vliegtuigen.
Vaandrager was eerder projectleider en onderzoeksmedewerker bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam en postdoctoraal medewerker aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS) en de Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris, Sophia-Antipolis, Frankrijk. Ook is hij betrokken bij een aantal internationale onderzoeksprojecten. Onlangs verscheen zijn boek The theory of timed I/O Automata. Vaandrager is tevens redacteur van de wetenschappelijke tijdschriften Information and Computation en LMCS.
Prof. dr. H. Brinksma, mw prof. R. Curtain en prof. dr. M. van der Klis hebben hun termijn als EW-bestuurslid onder dankzegging beëindigd.

Morris Tabaksblat voorzitter en Aalt-Willem Heringa lid Raad van Toezicht HiiL

De Raad van Toezicht van het Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL) heeft per 27 juni jl. Mr. Morris Tabaksblat benoemd tot voorzitter en lid. Tabaksblat werd vooral bekend als voorzitter van de Raad van Bestuur van Unilever, een functie die hij van 1994 tot 1999 bekleedde. Hij werkte 35 jaar voor de multinational, waar hij een internationale carrière opbouwde en vijftien jaar lid was van de Raden van Bestuur. Daarnaast is Tabaksblat als bestuurder betrokken bij verschillende grote bedrijven en instellingen. Hij is onder meer chairman van Reed Elsevier en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum en bestuurslid van het Prins Claus Fonds. Tabaksblat werd in 2003 voorzitter van de naar hem genoemde commissie voor good governance, die een bestuurlijke code voor beursgenoteerde bedrijven opstelde.

Prof. Mr Aalt-Willem Heringa is met ingang van dezelfde datum benoemd tot lid van de Raad van Toezicht. Heringa is hoogleraar Vergelijkend Staats- en Bestuursrecht aan en decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. De jurist is sinds 1987 verbonden aan de universiteit. Eerder was hij vice-decaan van de rechtenfaculteit, mede-oprichter en opleidingsdirecteur van de European Law School en voorzitter van de commissie internationalisering van de UM. Verder is hij onder meer rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Roermond en plaatsvervangend lid van de Commissie Gelijke Behandeling.
Heringa heeft vele publicaties over staatsrecht, mensenrechten en internationaal recht op zijn naam staan. Als redacteur stond hij aan de wieg van European Human Rights Cases en EVRM Rechtspraak & Commentaar (een losbladig commentaar op de Europese Conventie van Mensenrechten).