Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

26-09-2006

Koninklijke Luchtmacht ontwikkelt veiligheidstraining voor de zorg

Het project Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van LEVV, Orde, en NVZ dat samen met 10 pilotziekenhuizen wordt uitgevoerd, krijgt binnenkort een nieuwe dimensie. De Koninklijke Luchtmacht gaat de veiligheidstraining van de luchtmacht, het zogenaamde Crew Resource Management (CRM), vertalen voor de zorg. Onlangs heeft Minister Kamp van Defensie zijn medewerking toegezegd.

Sinds de vliegtuigramp in Tenerife (1977) werken piloten en ander luchtvaartpersoneel volgens strakke afspraken en protocollen. Voordat een vliegtuig mag opstijgen, moeten het luchtvaartpersoneel op de luchthaven en de gezagvoerder en crew in het vliegtuig een legio aan controlepunten langslopen. Ook de passagiers krijgen eerst veiligheidsinstructies. Al deze maatregelen en de zeer duidelijke en transparante afspraken over taken en verantwoordelijkheden hebben er mede toe geleid dat het aantal fatale vliegtuigongevallen de laatste decennia flink is gedaald. Een aantal van de inzichten die de luchtvaart in de laatste decennia heeft opgedaan, is ook relevant voor de ziekenhuiszorg.

Vertaling naar de zorg
De jarenlange ervaring van de Koninklijke Luchtmacht in het creëren van een veiligheidscultuur kan de veiligheidscultuur in de ziekenhuizen een grote stap voorwaarts brengen. In verschillende ziekenhuizen is de training van de luchtmacht al getest. Op basis van deze ervaringen ontwikkelen de Orde, NVZ en LEVV samen met de Koninklijke Luchtmacht de training verder door. De training wordt vanaf het najaar 2006 eerst in de tien VMS-pilotziekenhuizen getest en kan daarna aan alle ziekenhuizen worden aangeboden.

Trainers uit de luchtmacht
Om de kennis en ervaring zo optimaal mogelijk in te zetten, gaan trainers van het Centrum van Mens en Luchtvaart trainers in de zorg opleiden. Daarnaast wordt samen met Orde, NVZ en LEVV en de tien pilotziekenhuizen het trainingsmateriaal aangepast zodat deze naadloos aansluit op de ziekenhuiszorg. Gedacht wordt onder meer om het trainingsmateriaal ook in een digitale vorm te ontwikkelen.

Op weg naar een gecertificeerd VMS
In het VMS-project worden in het bijzonder de Raden van Bestuur, medisch specialisten en verpleegkundigen ondersteund om vanaf 2008 daadwerkelijk te kunnen werken met het (gecertificeerd) VMS. Dit laatste is de hoofdaanbeveling van Rein Willems, president directeur Shell Nederland, die in het kader van het kwaliteitsprogramma Sneller Beter, de zorg onder de loep nam.
Om tot een gecertificeerd VMS te komen, worden de basiselementen vastgesteld, getest en waar nodig ontwikkeld. De kern van een VMS is het inventariseren van risico's en het vastleggen van maatregelen om de risico's te beheersen en de kwaliteit van zorg continu te verbeteren. Vanaf 1 mei 2007 worden de basiselementen van het gecertificeerd VMS aan alle ziekenhuizen aangeboden.

Bouwen aan veilige zorg

Vmszorg.nl wordt de website voor alle Nederlandse ziekenhuizen die op
1 januari 2008 over een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) moeten beschikken. Waaraan moet een VMS voldoen? Welke eisen worden er gesteld? Wat voor middelen zijn er beschikbaar? Samen met 10 pilotziekenhuizen worden dit soort vragen beantwoord en uitgewerkt. Vanaf 1 mei 2007 zijn alle basiselementen om tot een gecertificeerd VMS te komen, inclusief materiaal en trainingen via de website van VMS te raadplegen. Tot dit tijd zal de website informatie verschaffen over de ontwikkeling en testproducten aanbieden.
Klik hier