Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 07 jul 2006


Basiscursus Preventiemedewerker Metalektro

26 en 27 september, 13 oktober 2006

Per 1 juli 2005 moet elke werkgever met meer dan 15 medewerkers ten minste één preventiemedewerker binnen de onderneming aanwijzen. De preventiemedewerker moet de werkgever bijstaan bij de uitvoering van preventietaken uit de Arbowet. Het gaat hierbij om preventieve taken in de dagelijkse bedrijfsvoering. De preventiemedewerker wordt in ieder geval ingeschakeld bij het:

meewerken aan de risico-inventarisatie en -evaluatie (hierna RIE) meewerken aan en uitvoeren van arbeidsbeschermende maatregelen samenwerken met en adviseren van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging

De deelnemers aan de basiscursus krijgen toelichting op de wijzigingen en actualiteiten in de Arbowet. Ze kunnen hun rol als preventiemedewerker op een pragmatische manier uitvoeren.

Doelstelling
Zelfstandig kunnen herkennen van arbo-knelpunten binnen het bedrijf en daarnaast sturend en coördinerend kunnen optreden bij de aanpak en het zoeken naar oplossingen. Aan het einde van de cursus beschikt u over een actuele aanvulling op uw RIE met betrekking tot de eisen die aan de preventiemedewerker worden gesteld.

Programma

* Hoofdlijnen (vernieuwde) arbo-wetgeving
* RIE, plan van aanpak en de taak van de preventiemedewerker
* Hoe te handelen bij mogelijke arbo-knelpunten zoals:


* geluid

* fysieke belasting (tillen, duwen, trekken)
* machineveiligheid

* lasrook

* beeldschermwerk

Preventie, aanpak en coördinatie van ziekteverzuim

Adviesvaardigheden:

* informeren en geven van voorlichting

* coördineren en communiceren met het management
* beïnvloeden en onderhandelen

* omgaan met weerstand

* omgaan met de vakinhoudelijke rol én de rol van preventiemedewerker

Samenwerken met en adviseren van de ondernemingsraad: de Arbowet en de WOR, praktische invulling van de taak van de preventiemedewerker met betrekking tot medezeggenschap

Praktijkopdracht bedrijfseigen RIE

Tijdens de follow-up staat de bedrijfseigen RIE centraal

Uitreiken certificaat Preventiemedewerker Metalektro

Netwerken
FME heeft regionale netwerken voor preventiemedewerkers in de Metalektro opgezet. Deelnemers kunnen zich hiervoor registreren en ontvangen via e-mail de laatste actualiteiten. Minstens een keer per jaar wordt een regionale bijeenkomst georganiseerd met een actueel programma waarin arbo-deskundigen een rol zullen spelen.

Locatie en data
De basiscursus vindt plaats in het Tulip Inn De Hoge Veluwe te Beekbergen op 26 en 27 september 2006 met een follow-up ochtend op 13 oktober.

Kosten

1.285,- per persoon inclusief uitgebreide documentatie, registratie netwerk Preventiemedewerker Metalektro, dagverzorging en overnachting en exclusief BTW.

Aanmelding
Het aantal deelnemers is beperkt tot 14. U kunt zich aanmelden via www.fme-mod.nl.
Na aanmelding is annulering niet meer mogelijk. Bij verhindering kan de plaats van de deelnemer(s) worden ingenomen door een collega.

MOD (079) 353 12 53, mod@fme.nl of www.fme-mod.nl