Ingezonden persbericht


Lezingen in Nieuw Land Winter 2006-2007

Nieuw Land Erfgoedcentrum gaat vanaf september 2006 tot en met april 2007 elke maand op dinsdagavond een lezing verzorgen. Hiermee geeft Nieuw Land als culturele marktplaats niet alleen inhoud aan voorlichting, onderzoek, studiemogelijkheden en educatie, maar kunnen bezoekers ook op verhalende wijze kennis maken met diverse aspecten van polders, water, Nederlandse geschiedenis en scheepvaart. Voor de lezingen zijn enkele zeer vooraanstaande en boeiende sprekers uitgenodigd, ieder met hun eigen expertise.

Op 26 september 2006 start de lezingenserie met een lezing rond het thema 'Klimaatverandering- wat doen we er mee?' Marjon de Hond, alom bekend van de weersverwachting tijdens het NOS- journaal gaat in gesprek met drs. Paul Licht, hoofd van de afdeling 'Watersystemen' van Rijkswaterstaat Directie IJsselmeergebied. Wat zijn de feiten rondom ons klimaat? Verandert het echt en hoe komt dat dan? Wat kunnen we eraan doen? En hoe kijkt Rijkswaterstaat daar tegen aan?

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad. Kaarten á ¤7,00 zijn verkrijgbaar bij de receptie van Nieuw Land. Het aantal plaatsen is beperkt dus vooraf reserveren is aan te bevelen, telefoonnummer (0320) 22 59 00.

Programma (Kijk voor meer informatie over het programma op www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl).

17 oktober 2006. Door prof.dr. A.Th. van Deursen.
'Een polderdorp in de Gouden Eeuw'.

Maandagavond 13 november 2006.
Architectuurcafé 'Behoud het historisch hart van Lelystad!' met o.a. Adriaan Geuze

12 december 2006. Door prof. dr. Maarten van Rossem. 'Het nut van geschiedenis - de historische sensatie en attractiviteit van de archeologie'.

30 januari 2007, Door dr. Jan C. Terlouw.
'Leven van de Zon - Zonthermische krachtbronnen en andere alternatieve energiebronnen'

20 februari 2007. Door dr. Joke Korteweg.
'Kapersbloed en koopmansgeest, legale zeeroof door de eeuwen heen'.

20 maart 2007. Door Ruud Spruit.
'De Zuiderzee als knooppunt van handel'.

14 april 2007
Afsluiting lezingencyclus met een 'Bijzondere excursie door Flevoland'