Officile teraardebestelling Canadees/Britse bemanning RAF bommenwerper GEZAMENLIJK PERSBERICHT BRITSE EN CANADESE AMBASSADE Suppo

Ambassade van canada

Op oorlogbegraafplaats Jonkerveld te Nijmegen zullen de stoffelijke resten worden begraven van een tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist geraakte bemanning van een Halifax-bommenwerper van de RAF. De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht ontdekte de overblijfselen verleden jaar tijdens opgravingen op de plek van de crash, vlakbij het Noord-Brabantse Hank. De militaire begrafenis zal worden voorafgegaan door een kerkdienst in de nabijgelegen Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk.

De begrafenis zal worden bijgewoond door familieleden van de bemanning en vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade in Nederland, alsmede Canadees en Brits militair personeel en Nederlandse militaire en niet-militaire functionarissen. De burgemeester van Werkendam zal op 26 september (voorafgaande aan de persconferentie) een ontmoeting hebben met de familieleden.

Halifax LV905 vertrok op de avond van 24 mei 1944 vanaf Breighton in Noord-Yorkshire om een aanval uit te voeren op doelen in Aken, vlakbij de Belgische grens. Aan boord van het vliegtuig bevonden zich de volgende bemanningsleden:

Piloot Pilot Officer Eric Benjamin Wilson, RAFVR
Navigator Flying Officer Sidney Glen Peterson, RCAF (Canadees) Bommenrichter Flying Officer Norman Allan Marston DFC RAFVR Vluchttechnicus Sgt William John White, RAFVR
Radiotechnicus Flt Sgt Joseph Henderson, RAFVR
Boordschutter Flt Sgt George Herbert Butler, RAFVR
Boordschutter Flt Sgt Joseph Thomas Lloyd LeBlanc, RCAF (Canadees)

De bemanning kwam om het leven toen de Halifax door een Duitse nachtjager werd neergeschoten. Het lichaam van sergeant-majoor-vlieger Butler werd ten tijde van de crash geïdentificeerd en vervolgens begraven op oorlogsbegraafplaats Jonkerbos. Er zijn op Jonkerbos voor de bemanning van Halifax LV905 al twee individuele grafstenen en twee gedeelde grafstenen aanwezig. De stoffelijke resten zullen in een van deze bestaande graven worden bijgezet.

Achtergrondinformatie en routebeschrijving op: WWW.Hank.nl/halifax1944

Opmerkingen voor persmedewerkers:


1. Er zal op dinsdag 26 september van 16.00 tot 17.30 een persconferentie worden gehouden in Hotel Mercure Papendrecht, Lange Tiendweg 2, Papendrecht.


2. Tijdens deze persconferentie zullen familieleden van de bemanning vragen beantwoorden en wordt tevens het mediadraaiboek voor de volgende dag bevestigd.


3. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jill van de Lint, Senior Press Officer Britse ambassade Tel.: 070-4270325, jill.vandelint@fco.gov.uk

David Gill, First Secretary Public Affairs Canadese ambassade Tel.: 070-3111695, david.gill@international.gc.ca