Ingezonden persbericht


Persbericht (20 september 2006)

Start bouw Mi Akoma Di Color in Zuidoost: bewoners ontwerpen eigen huis

Op dinsdag 26 september a.s. start de bouw van "Mi Akoma Di Color" ofwel "mijn gekleurde hart", een nieuwe woonbuurt in Amsterdam Zuidoost. Uniek is dat de toekomstige bewoners zelf hun sociale huur- en koopwoningen en directe omgeving hebben mee ontworpen. In het project komen 35 eengezinswoningen en 17 appartementen (19 koop en 33 huur).

Het project staat model voor de omslag in het denken over wonen tijdens de afgelopen 100 jaar. In tegenstelling tot vroeger verwoorden de bewoners nu zelf hun woonwensen. Zij ontwikkelen zich van passieve afnemers tot actieve consumenten die zeggenschap hebben over hun woning en hun omgeving. Mi Akoma Di Color is een bijzonder project van Woningstichting Rochdale en komt voort uit 100 jaar Woningwet. De opzet en plek van de nieuwe woonwijk past precies in de vernieuwing van de Bijlmermeer.

De naam Mi Akoma Di Color is samengesteld uit het Ghanees, Papiaments, Surinaams, Antilliaans en Spaans. De naam refereert aan de verschillende culturele achtergronden van de toekomstige bewoners.

Bij de start van het project in 2001 zijn 39 bewoners uit de Bijlmermeer geselecteerd. Zij hebben een programma van wensen opgesteld waarbij zij op hulp konden rekenen van het Amsterdams Steunpunt Wonen en de architect Manon Pattynama die hun ideeën op papier schetste. Vrijheid en creativiteit zijn steeds uitgangspunt geweest. De bewoners zijn gedurende het hele proces nauw bij de ontwikkelingen betrokken geweest waardoor de woningen en de omgeving geheel naar de wens van de bewoners ontstaan. Ook hun onderlinge band is sterk geworden en zij hebben geleerd wat er komt kijken bij het ontwerpen van een huis en directe omgeving.

Medio 2007 worden de eengezinswoningen opgeleverd, de appartementen eind 2007. Opdrachtgever van het project is Woningstichting Rochdale, verder zijn het stadsdeel Zuidoost en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer bij de ontwikkeling betrokken. Aannemer is de Koopmans Bouwgroep. Naast Woningstichting Rochdale financieren het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de gemeente Amsterdam en de Stichting Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Mi Akoma Di Color.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Woningstichting Rochdale, Frederik Kunst 020 3122572 fkunst@rochdale.nl of Stadsdeel Zuidoost, Lune Renardel 06 21287206.

U bent van harte welkom bij de feestelijkheden met meer dan 300 genodigden.

Programma
Datum: dinsdag 26 september 2006
Locatie: bouwterrein in de bocht van de Bijlmerdreef en de 's Gravendijkdreef 15.30 uur ontvangst
16.00 uur korte toespraken van Elvira Sweet, voorzitter Dagelijks Bestuur stadsdeel Zuidoost en Hubert Möllenkamp, voorzitter Raad van Bestuur Rochdale. Hij biedt de bewoners palmbomen aan die in de woonomgeving worden geplant. De bewoners begraven een schatkist en zingen in klederdracht het Mi Akoma Di Color lied. 17.00 uur feest met live muziek
18.30 uur einde

Afbeeldingen van de artist impression kunt u downloaden via www.miakoma.nl

Graag een bericht via fkunst@rochdale.nl als u de festiviteiten bij wilt wonen.

Woningstichting Rochdale
Bos en Lommerplein 303
Postbus 23031
1100 DM Amsterdam Zuidoost
020-3122572 / 06-21258004
www.rochdale.nl