Toekomst droogmakerij Schermer op de agenda

Racm

Persbericht van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM zie voetnoot), Gemeente Schermer en Stichting Schermer Molens

21 september 2006

TOEKOMST DROOGMAKERIJ SCHERMER OP DE AGENDA

Eén van de grootste restauratieprojecten in Nederland is voltooid: de elf molens in de Noord-Hollandse droogmakerij de Schermer zijn weer maalvaardig. Op 26 september aanstaande, de dag dat precies 375 jaar geleden het Octroy vande Scher-meer werd ondertekend en werd begonnen met het droogmaken van de Schermer, discussiëren vijf deskundigen over het gebruik van dit gebied met behoud van het unieke karakter voor de toekomst. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso woont als beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen de discussie bij.

Op de agenda
Droogmakerij Schermer (1634) heeft in bijna vier eeuwen tijd zijn oorspronkelijke karakter verrassend goed weten te bewaren. Met de intrede van de stoomgemalen in 1929 veranderde het landschap in de Schermer doordat ruim veertig van de oorspronkelijk 54 molens verdwenen. In de loop der tijden is de verkaveling en de binnenboezem met twee grote vaarten nauwelijks gewijzigd. Het bijzondere van de Schermer is dat een deel van de zogenaamde deltawerken uit de Gouden Eeuw en het oorspronkelijke bemalingssysteem grotendeels bewaard zijn gebleven. Droogmakerij Schermer biedt een unieke kijk in de geschiedenis. Hier is een 17de eeuws landschap vrijwel gaaf bewaard gebleven. Het eeuwenlang agrarisch gebruik heeft hier in hoge mate aan bijgedragen. Het besef van de kostbaarheid maar ook kwetsbaarheid van dit gebied is leidraad in het nadenken over de toekomst van droogmakerij Schermer. Ook in Schermer doet de 21e eeuw zich voelen. Schaalvergroting is een factor van betekenis voor de agrarische sector. In de Schermer wonen steeds meer mensen met als gevolg dat meer wordt gebouwd om te wonen en te werken. Ook wordt er gerecreëerd in het gebied. Er zijn vele kansen maar ook bedreigingen voor Schermer. Dit is een belangrijk onderwerp op de agenda van de toekomst.

Subsidies
De karakteristieke Schermer molens zijn in hun oude luister hersteld dankzij een substantiële subsidie van het Rijk (1,6 miljoen euro) dankzij de Provincie Noord-Holland en het VSBfonds (700.000 euro). Het VSBfonds steunt de monumentenzorg en betrekt de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) bij het subsidiëren en begeleiden van restauratieprojecten. De RDMZ stelt de kennis over de molens ter beschikking.

De toekomst
De RDMZ heeft de Schermer voordragen als beschermd gezicht op grond van de Monumentenwet 1988. Internationaal gezien zijn droogmakerijen immers een zeldzaam voorkomend landschapstype. Nu de molens weer maalvaardig zijn, heeft de Stichting Schermer Molens de ambitie ook de nagenoeg gave waterstaatkundige infrastructuur weer te herstellen. De provincie ziet het restauratieproject als een belangrijke impuls voor recreatie en toerisme in de regio.

N.B. Per 1 september 2006 is de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) i.s.m. anderen verantwoordelijk voor de zorg voor het Nederlands erfgoed boven en onder de grond en onder water. De RACM is ontstaan uit de fusie tussen de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en is een onderdeel van het Ministerie van OCW.


Noot voor de redactie,