Dienstenbond CNV

Sociaal Plan Kompas bij Menzis
22-09-2006

Dinsdag 26 september aanstaande gaat CNV Dienstenbond verder praten met de werkgever over een nieuw Sociaal Plan voor de reorganisatie "Kompas".

Afgelopen weken zijn er een aantal verkennende gesprekken geweest met uw werkgever over een nieuw Sociaal Plan, ten behoeve van de reorganisatie Kompas. Inmiddels hebben we concrete voorstellen ontvangen. Voor de vestiging in Rotterdam wil de werkgever het huidige Sociaal Plan laten gelden. Op hoofdlijnen wordt het oude Sociaal Plan voorgesteld. Er zijn echter wel een aantal cruciale verschillen, en wel de volgende:


- er wordt zwaar ingezet op bemiddeling van werk naar werk;


- tijdens bemiddeling wordt medewerker vrijgesteld van werk;


- ook bij einde dienstverband tijdens bemiddelingstermijn (b.v. wanneer iemand een andere baan heeft gevonden) ontvangt medewerker een ontslagvergoeding;


- financiële voorzieningen (inclusief de termijn van bemiddeling) zijn over de gehele linie een stuk lager dan in het oude Sociaal Plan.

Bovenstaande is in het kort het voorstel van de werkgever. In reactie op dit voorstel hebben wij vastgesteld dat er een aantal interessante elementen in het voorstel zitten. Uiteraard ondersteunen wij het voornemen om zwaar in te zetten op "van-werk-naar-werk trajecten". We vinden echter wel dat medewerkers daarbij een ruime keuze moeten hebben. Ook het uitbetalen van een vergoeding bij einde dienstverband tijdens de bemiddelingstermijn vinden wij in beginsel een positief voornemen.

Dat de financiële voorzieningen over de gehele linie een stuk lager zijn dan in het oude Sociaal Plan, is een stuk minder positief. CNV Dienstenbond is van mening dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om het nieuwe Sociaal Plan "goedkoper" te maken dan het oude. Juist nu zal Menzis haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Het feit dat mogelijkerwijs veel mensen hun baan zullen verliezen is wellicht onvermijdelijk, maar schept voor Menzis wel de verplichting hier een passend Sociaal Plan voor af te spreken.

Dinsdag 26 september a.s. zullen de daadwerkelijke onderhandelingen starten. Tot die tijd beraden we ons, samen met onze contactpersonen, op onze reactie.

Namens CNV Dienstenbond zullen de onderhandelingen worden gevoerd door bestuurder Bernard Jan de Groot, omdat hij tevens bekend is bij Agis en Delta Lloyd. Hij is bereikbaar onder 010-2651111 of e-mail B.deGroot@cnvdibo.nl.

U kunt u ook opgeven als CNV contactpersoon! Mail hiervoor naar bovenstaand e-mail adres.