TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 22-09-2006

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 26 september
Nederland 1- 21.07 uur

NEDERLANDER LICHT VANUIT THAILAND
RUIM DUIZEND INTERNETTERS OP

De in Thailand woonachtige Nederlander Pascal Gelen geeft toe dat hij via internet ruim duizend mensen heeft opgelicht. Gelen biedt op sites als marktplaats.nl de meest uiteenlopende producten te koop aan, zoals ipods, rolstijgers, plasmaschermen, computers en zelfs blikken tonijn.

Volgens Gelen is het niet moeilijk om mensen op te lichten via internet: "Ik stuurde een e-mail met wat ik aanbood. Daarop stuurde degene die iets wilde hebben iets terug. Iemand reageerde, geld werd overgemaakt en ik stuurde het product dus niet". Het gaat in het algemeen om bedragen die variëren van 85 tot 500 euro.

Thijs Aldenzee is ondernemer. Hij komt met Gelen in contact via een bevriende leverancier. Dat komt goed uit, want hij heeft vijf plasmaschermen nodig voor een project. Gelen kan ze voor een spotprijsje leveren. Aldenzee betaalt de helft van de vraagprijs aan: 3850 euro. Maar Gelen probeert hem zover te krijgen dat hij het volledige bedrag aanbetaalt; dat weigert Aldenzee. De beeldschermen worden nooit geleverd en hij is zijn 3850 euro kwijt.

Gelen zegt ongeveer duizend mensen te hebben opgelicht voor 20 tot 30 duizend euro. Maar het vermoeden is dat het om veel meer geld gaat omdat hij ook mensen heeft getild voor grote bedragen. Gelen zegt in OPGELICHT alle gedupeerden toe dat ze binnen een jaar hun geld terug krijgen.

Verder in OPGELICHT: Dagelijks adverteren tientallen thuiswerkbedrijven in landelijke en regionale dagbladen en werven zo nieuwe leden. Via dure 0900-nummers of na betaling van een maandelijkse bijdrage schrijven geïnteresseerden zich vervolgens in bij deze bedrijven.

De redactie van OPGELICHT wordt dit jaar overspoeld met klachten over het LVOW, het Landelijk Vacatureforum Ongeschoold Werk. Leden betalen maandelijks 8,95 euro en verwachten voor dit bedrag een leuke thuiswerkjob. De vraag is alleen of het LVOW überhaupt wel thuiswerk levert. Of is het Nijmeegse bedrijf alleen op het geld van welwillende thuiswerkers uit?

OPGELICHT gaat op zoek naar de achtergronden van dit bedrijf. Tot onze verbazing stuiten we op een heel netwerk van thuiswerkorganisaties die op zijn minst een dubieuze reputatie hebben...

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg




TROS