Gemeente Heerde

Week 39, 26 september 2006

Geen afgifte rijbewijzen op 29 september

Op vrijdag 29 september kunt u niet terecht bij het team Burgerzaken van de gemeente voor een rijbewijs. Op die dag wordt de uitgifte van het nieuwe model rijbewijs getest. Vanaf maandag 2 oktober kunnen de nieuwe rijbewijzen worden aangevraagd en kunt u, net zoals bij de reisdocumenten (pas/Nederlandse identiteitskaart), na maximaal vijf werkbare dagen uw nieuwe rijbewijs persoonlijk afhalen. Bij verlies moet u nu ook een proces-verbaal van de politie inleveren. Tevens worden dan extra administratiekosten in rekening gebracht.

Andere tarieven paspoort en rijbewijs

Het college van Heerde deelt mee dat de raad van de gemeente Heerde op 18 september 2006 de tweede wijziging van de Legesverordening gemeente Heerde 2005 heeft vastgesteld. In deze verordening zijn redactionele en tariefswijzigingen doorgevoerd.

Nieuw model paspoort
Vanaf 26 augustus 2006 is er een nieuw model paspoort en Nederlandse identiteitskaart uitgegeven. Beide documenten worden vanaf nu voorzien van een chip. Deze chip bevat onder meer de naam, het adres, de woonplaats, het geslacht, het burgerservicenummer (sofinummer) en een zogenaamde gelaatscan. De afdracht aan het rijk is hierdoor verhoogd, met gevolg dat de gemeente haar tarieven moet aanpassen.

De volgende tariefswijzigingen voor reisdocumenten worden vanaf 27 september 2006 doorgevoerd:

Nationaal paspoort E 47,45 (was E 38,80)
Faciliteitenpas E 47,45 (was E 38,80)
Zakenpas E 51,90 (was E 43,40)
NIK (Nederlandse identiteitskaart) E 31,25 (was E 24,75)

Nieuw type rijbewijs
Ook wordt er op 1 oktober 2006 een nieuw type rijbewijs ingevoerd. Het roze papiertje is daarmee verleden tijd. Het nieuwe rijbewijs heeft de vorm van een bankpasje. Aangezien de productiekosten hiervan gestegen zijn, wordt ook hier het tarief aangepast.

Het tarief voor een rijbewijs wordt E 35,50 (was E 28,95).

Daarnaast wordt het mogelijk de procedure van verstrekking te versnellen. Hiervoor wordt een spoedtoeslag doorberekend van E 40,00.

De verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na de bekendmaking, woensdag 27 september. De besluiten zijn opgenomen in de verzameling gemeentelijke verordeningen die ter inzage ligt bij de afdeling Concernstaf in het gemeentekantoor.

Een ieder kan op verzoek, tegen betaling van het daarvoor verschuldigde bedrag aan leges, een afschrift verkrijgen van genoemd besluit.

Vrijwilligersprijs 2006

Kent u een persoon, groep personen, een vereniging of instelling uit de gemeente Heerde die zich al jarenlang belangeloos inzet voor de Heerder gemeenschap of voor een individu binnen de gemeenschap? Meld deze inwoner dan aan als kandidaat voor de vrijwilligersprijs! Deze prijs wordt uitgereikt op de internationale dag voor de vrijwilligers op donderdag 7 december.

Aanmoedigingsprijs

U kunt ook kandidaten voordragen voor de aanmoedigingsprijs. Deze prijs is bedoeld voor vrijwilligers tot en met 25 jaar. Ook voor hen geldt dat zij zich belangeloos inzetten in de Heerder gemeenschap.

Kandidaten kunt u voor 17 oktober schriftelijk aanmelden bij de Adviescommissie vrijwilligersprijs, p/a gemeente Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde. Graag duidelijk vermelden of u deze persoon aanmeldt voor de vrijwilligersprijs of voor de aanmoedigingsprijs. Ook als u vorig jaar al iemand heeft aangemeld kunt u het gerust nog eens proberen.

Waarschuwing tegen illegaal venten en collecteren

De afgelopen tijd ontvangen de gemeente en de politie geregeld vragen over vent- en collectevergunningen (venten: verkoop van artikelen huis-aan-huis). Er is geconstateerd dat dit in onze gemeente regelmatig zonder vergunning voorkomt. Om dit te herkennen, wordt hier in het kort uitgelegd hoe het zit met venten en collecteren.

Jaarlijks komen diverse plaatselijke verenigingen langs de deur voor de verkoop van allerlei artikelen (bloembollen, koeken, pepernoten, enz.) om de verenigingskas te spekken. De vereniging heeft hiervoor een ventvergunning van de gemeente nodig.

Daarnaast wordt er regelmatig gecollecteerd met een collectebus. Voor de grote landelijke collecterende organisaties stelt het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) jaarlijks een rooster vast, waarin aan deze organisaties een collecteperiode wordt toegewezen. De vrije perioden in het rooster kunnen opgevuld worden door plaatselijke instellingen. Hiervoor is dan weer een vergunning nodig van de gemeente. Het collecterooster kunt u vinden op www.cbf.nl

De collectes worden altijd van tevoren aangekondigd op de gemeentepagina in de Schaapskooi. Hetzelfde geldt voor de ventvergunningen. Indien er geen publicatie heeft plaatsgevonden, kunt u ervan uitgaan dat het om illegaal venten of collecteren gaat.

Het is raadzaam om altijd naar de vergunning en legitimatie te vragen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de gemeente (0578 - 699437) of de plaatselijke politie (0900 - 8844).

Huis-aan-huisinzameling klein chemisch afval
Binnenkort zal de ROVA voor de tweede keer dit jaar met de chemokar Klein Chemisch Afval (KCA) huis-aan-huis inzamelen. De chemokar zal door de straten van de bebouwde kommen van Heerde, Wapenveld en Veessen rijden. Door middel van geluidssignalen geeft de chemokar aan dat hij in uw straat is. U kunt uw chemobox vervolgens persoonlijk ter lediging aanbieden bij het personeel van de chemokar. Om veiligheidsredenen mag de chemobox (met inhoud) namelijk niet onbeheerd aan de openbare weg worden aangeboden.

De route-indeling is als volgt:
Route 3: donderdag 28 september
Heerde Schotkamp en Zuppeld
Route 4: vrijdag 29 september
Heerde Langeslag, Doelbeek en Keuterstraat-zuid Route 5: maandag 2 oktober
Heerde Molenkamp en centrum
Route 6: donderdag 5 oktober
Heerde Vosbergen
Route 7: vrijdag 6 oktober
kern Veessen en gehele buitengebied *)


*) Bewoners van het buitengebied die KCA aan willen bieden, dienen dit telefonisch door te geven aan de ROVA, tel. 038 - 4273777. Dit kan tot en met maandag 2 oktober a.s. waarna de chemokar op vrijdag 6 oktober a.s. de chemobox komt ledigen.

Het is belangrijk het KCA goed te verpakken en op het pakket te schrijven wat de inhoud is. Bied het zo mogelijk aan in de oorspronkelijke verpakking.

Tenslotte wordt nog even gewezen op de mogelijkheid om bij de chemokar ook kleine huishoudelijke, elektrische apparaten aan te bieden. Indien deze in een draagtas worden aangeboden, zullen deze gelijktijdig worden meegenomen.

Hebt u nog vragen over KCA of over de inzameling daarvan, dan kunt u contact opnemen met de ROVA, tel. 038 - 4273777.

Activiteiten

donderdag 28 september:
scootmobielrijvaardigheidsdag door 3VO op gedeelte van parkeerplaats aan de Marktstraat in Heerde.

Collecte

Het Fonds verstandelijk gehandicapten collecteert tussen 24 en 30 september.

Inzameling oud papier

Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina zamelt elke vrijdag en zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur oud papier in op het parkeerterrein aan de Veldweg in Heerde.

Bij de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Kanaaldijk 57 in Wapenveld kunt u dagelijks, behalve op zondag, uw oud papier inleveren bij één van de containers op het plein achter de kerk, tussen 9.00 en 18.00 uur. Wie hulp nodig heeft kan er elke eerste zaterdag van de maand terecht tussen 8.30 en 11.00 uur, behalve op feestdagen.

Tussen 21 september en 2 oktober kan oud papier worden ingeleverd bij de Gereformeerde Kerk aan de Kanaalstraat in Heerde.

Op 27 september kan bij de Horsthoekschool aan de Oenerweg in Heerde oud papier worden ingeleverd. Tussen 18.30 en 19.00 uur is er hulp bij het lossen.

In Veessen en Vorchten wordt op 30 september oud papier opgehaald door o.b.s. De Heemde.

Bij o.b.s. De Spreng aan de Andoornstraat staat op 2 en 3 oktober een container voor oud papier.

Het c.m.k. De Lofzang plaatst op 2 oktober een container op het parkeerterrein achter hervormd jeugdcentrum Welgelegen aan de Stationsstraat 2 in Heerde.

VANAF HIER IN KLEINERE LETTERS

Vrijstelling Wet op de Ruimtelijke Ordening

Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening medewerking te verlenen aan:


- het vergroten van de woningen op de percelen Margrietlaan 7 en 9 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat het twee erkers betreft die op de erfgrens worden gerealiseerd;
- het plaatsen van het schoolgebouw De Klimboom op het perceel Nachtegaalweg 48 te Wapenveld. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de te bouwen school voor een deel buiten het bouwblok wordt gerealiseerd;
- het gedeeltelijk vergroten van het woonhuis op het perceel W.D. van Dommelenstraat 18 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de uitbreiding van de woning buiten het bouwblok wordt gerealiseerd;
- het geheel oprichten van een dubbel woonhuis met garage/berging op het perceel Kommerseweg 7 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de garage/berging voor een gedeelte is gelegen op grond waarop niet gebouwd mag worden.

De betreffende stukken liggen met ingang van woensdag 27 september 2006 gedurende zes weken op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. Een ieder kan gedurende deze termijn zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.

Vrijstelling bestemmingsplan

Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van de in het betreffende bestemmingsplan opgenomen vrijstellingsbevoegdheid (artikel 15 WRO), medewerking te verlenen aan:


- het geheel oprichten van een dubbel woonhuis met garage/berging op het perceel Kommerseweg 7 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat een dubbel woonhuis gerealiseerd wordt daar waar één woning is toegestaan en de woningen voor een gedeelte buiten het bouwblok zijn gelegen. Eveneens wordt de toegestane nokhoogte van de woningen en van de garage/berging overschreden en wordt de maximale inhoudsmaat van de woningen overschreden.

Het betreffende bouwplan ligt met ingang van woensdag 27 september 2006 gedurende twee weken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.

Ingekomen bouwaanvragen

Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 13 september 2006 tot 20 september 2006 de volgende bouwaanvragen heeft ontvangen:

een aanvraag om lichte bouwvergunning voor:

- het gedeeltelijk veranderen van de woning op het perceel Hoenderweg 2 te Wapenveld

een aanvraag om reguliere bouwvergunning voor:

- het gedeeltelijk vergroten van de woning met berging op het perceel Kanaalstraat 43 te Heerde
- het geheel vernieuwen van een bijgebouw op het perceel Revelingseweg 27 te Wapenveld
- het vergroten van het woonhuis op het perceel Kommerseweg 20 te Heerde
- het geheel vernieuwen en vergroten van een tuinhuisje op het perceel Wildekampseweg 10 te Wapenveld
- het gedeeltelijk vernieuwen en veranderen van een werk/verkoopruimte (kas) op het perceel Bonenburgerlaan 60 te Heerde

Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De betreffende stukken kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.

Ingekomen aanvragen sloopvergunning

Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 13 september 2006 tot 20 september 2006 de volgende aanvragen om sloopvergunning heeft ontvangen:


- voor het verwijderen van asbesthoudende boeidelen op het perceel Vinkenweg 8 te Wapenveld
- voor het gedeeltelijk slopen van de woning op het perceel Klaproosweg 13 te Heerde
- voor het gedeeltelijk slopen van de woning op het perceel Dahliastraat 23 te Heerde

Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De betreffende stukken kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.

Verleende bouwvergunningen

Het college van Heerde maakt bekend dat zij de volgende bouwvergunningen heeft verleend:

lichte bouwvergunning voor:

- het plaatsen van een dakkapel op het perceel Beatrixweg 23 te Heerde. Verzonden: 15 september 2006

reguliere bouwvergunning voor:

- het geheel vernieuwen van de vrijstaande woning op het perceel Nachtegaalweg 6 te Wapenveld. Verzonden: 13 september 2006
- het vergroten van de woning op het perceel Postweg 8 te Heerde. Verzonden: 19 september 2006

Verleende sloopvergunningen

Het college van Heerde maakt bekend dat zij de volgende sloopvergunningen heeft verleend:


- voor het slopen van asbesthoudende borstweringspanelen in de gevelpuien (begane grond en verdieping) van 38 woningen op de percelen 't Krijt 17-55, Hogepad 42-48, Rooboerskamp 50-76 te Heerde. Verzonden: 13 september 2006
- voor het slopen van asbesthoudende golfplaten/bergingsdaken op percelen aan de Brinklaan te Heerde en Nachtegaalweg, Veldzijderkamp en Wildekampseweg te Wapenveld. Verzonden: 13 september 2006
- voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten op een bijgebouw op het perceel Nachtegaalweg 6 te Wapenveld. Verzonden: 18 september 2006

Openbare welstandsvergadering

Op donderdag 5 oktober 2006 is de welstandsgedelegeerde in Heerde voor een openbare welstandsvergadering. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis van Heerde, aanvang 16.00 uur. De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf woensdag 4 oktober 2006 ter inzage. De welstandsvergaderingen met de welstandsgedelegeerde en een burgerlid vinden elke donderdagmiddag in de even weken plaats.

Op donderdag 28 september 2006 vergadert de voltallige commissie (wisselende locaties). De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf dinsdag 26 september 2006 ter inzage. De welstandsvergaderingen met de voltallige commissie vinden elke donderdag in de oneven weken plaats.

De stukken kunnen worden ingezien bij de balie van het team Bouw- en Milieutoezicht van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. De agenda wordt tevens op de gemeentelijke internetsite, www.heerde.nl, geplaatst.

De welstandsvergaderingen zijn openbaar. Indien u aanwezig wilt zijn, dan horen wij dit graag van u. Het team Bouw- en Milieutoezicht is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 12.30 uur, tel. 0578 - 699424. Ook voor vragen kunt u hier terecht.

Aanvragen drank- en horecavergunning

Het college van Heerde maakt bekend dat zij een aanvraag ingevolge de Drank- en Horecawet heeft ontvangen van:


- Café-bar 't Station voor de uitoefening van een horecabedrijf op het perceel Stationsstraat 28 in Heerde
- Slijterij de Brink voor de uitoefening van een slijtersbedrijf op het perceel Dorpsstraat 51 in Heerde
- ECR Groot Stokkert voor de uitoefening van een horecabedrijf op het perceel Dr. Jan van Breemenlaan 2 in Wapenveld.

Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt.

De stukken liggen voor belanghebbenden gedurende vier weken ter inzage bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu in het gemeentekantoor. U kunt daar terecht op elke werkdag tussen 09.00 en 12.30 uur of op afspraak buiten deze uren.

Inspraak concept Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2006-2009 (Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid)

Het college van Heerde heeft besloten, gelet op het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke inspraakverordening, de concept Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2006 -2009, in procedure te brengen.

De concept Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2006 -2009 omvat een visie op de wijze waarop de gemeente wil bijdragen aan het behouden en verbeteren van de gezondheid van al haar inwoners en het zoveel mogelijk scheppen van gelijke kansen op gezondheid en maatschappelijke participatie.

De concept Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2006 -2009 ligt met ingang van woensdag 27 september 2006 gedurende zes weken (tot 8 november a.s.) op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij het team Maatschappelijke Instellingen. Gedurende deze termijn kunt u uw zienswijze over deze conceptnota schriftelijk kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.

Overige verleende vergunningen

Vergunning/toestemming/ontheffing verleend aan:

- Triada Wonen voor het tijdelijk plaatsen van een bouwbord op de groenstrook langs de Brinkweg in Wapenveld. Verzonden: 12 september 2006
- de Z en H commissie van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Bonenburgerlaan 68 in Heerde voor het organiseren van een rommelmarkt op zaterdag 7 oktober 2006 van 10.00 tot 13.00 uur in en rond de kerk. Verzonden: 14 september 2006

Indienen bezwaarschrift

Wordt u rechtstreeks in uw belang getroffen door een besluit met betrekking tot het verlenen van een vergunning of ontheffing, zoals bijvoorbeeld een kap-, sloop- of bouwvergunning of een ontheffing voor een evenement? Dan kunt u volgens de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending schriftelijk bezwaar maken bij het college van Heerde. U dient wel aan te geven waarom u bezwaar maakt.

Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In spoedgevallen kan de voorzieningenrechter van de rechtbank in Zutphen bij afzonderlijk schrijven worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren bedraagt dit recht in de meeste gevallen E 141,--.

Indienen van klachten
Wordt uw brief niet tijdig beantwoord, bent u onheus behandeld of hebt u klachten over gedragingen van bestuurders of ambtenaren van de gemeente? Dan kunt u op grond van de klachtenregeling een klacht indienen bij het college van Heerde.


---- --