Is sport dé manier om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan?

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Frénk van der Linden leidt debat in kader van actieweek Penalty against Poverty

Den Haag, 24 september 2006 - Komende dinsdag 26 september debatteren onderwijsprofessionals onder leiding van publicist Frénk van der Linden over de vraag wat de toegevoegde rol van sport is om jongeren gemotiveerd op school te houden.

Oxfam Novib werkt in Senegal samen met onderwijsorgansatie Acapes. Zij geven jongeren een veelal laatste kans op onderwijs. Hun aanpak is zeer succesvol: per jaar volgen 30.000 jongeren onderwijs en behalen 6.000 een diploma. Sport is een belangrijke factor in dit succes. Door deze lessen leren de jongeren samen te werken, verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar in een team en krijgen ze zelfvertrouwen.

In het debat wordt het succesverhaal van Acapes nader belicht, mede door middel van interviews met Jan Douwe Kroeske (zelf oud-gymleraar), die Acapes begin dit jaar bezocht. Wat zijn de belangrijkste punten in hun aanpak waarvan we hier in Nederland kunnen leren? Moet sport als middel terug in het curriculum van onze middelbare scholen? Wat zijn de best practices in Nederland en Senegal? Naast Kroeske komen ook vertegenwoordigers van Acapes zelf aan het woord. Ook buigt een panel van deskundigen zich over deze vragen. Dit zijn Dr Geert Jan Stams, universitair hoofddocent ontwikkelings- en opvoedingsproblemen, UvA; Prof Dr Wiel Veugelers, bijzonder hoogleraar educatie, Universiteit voor Humanistiek; Drs Geke Buwalda, Directeur Sport en Beweging van het ROC Midden Nederland en Jan Hagen, die als consultant van Lysias Consulting Group adviezen geeft op gebied van jeugdbeleid, onderwijs en sport.

Deze expert meeting is onderdeel van de actieweek Penalty against Poverty. Oxfam Novib wil hiermee aandacht vragen voor een succesvol project voor armoedebestrijding in Senegal. Van 24 tot en met 29 september is een team van getalenteerde Senegalese voetballers in Nederland. Onder het thema Penalty against Poverty wordt er stevig gevoetbald én de schouders gezet onder armoedebestrijding!

De Nationale Postcode Loterij heeft Penalty against Poverty mede mogelijk gemaakt. Sinds 1990 steunt deze organisatie het werk van Oxfam Novib. Uit de Extra Trekking 2004 heeft de Postcode Loterij E 1,9 miljoen ter beschikking gesteld aan Oxfam Novib, voor de bouw van 12 nieuwe onderwijscentra in Senegal, waaraan inmiddels hard wordt gewerkt. De Postcode Loterij wil met deze bijdrage het belang onderstrepen van directe hulp en onderwijs voor jongeren in Senegal.

U bent van harte welkom bij deze expert meeting van Penalty against Poverty. Dinsdag 26 september, Sporthallen Zuid, Burgerweeshuispad 54, 1076 EP Amsterdam, vanaf 13.00 uur.


Noot voor de redactie,