Waterschap Noorderzijlvest


Staatssecretaris Van Geel geeft startsein reiniging persleiding 25-9-2006


- Gezamenlijk persbericht van waterschap Noorderzijlvest en de provincie Groningen -

Dinsdag 26 september 2006 start de sanering van de voormalige rioolwaterpersleiding Groningen - Delfzijl. Het officiële startsein voor de reiniging in Delfzijl wordt gegeven door staatssecretaris de heer Van Geel van VROM. Het Rijk draagt 50% bij aan de kosten voor sanering van de vervuilde persleiding.

De sanering bestaat uit het grondig reinigen van de sterk verontreinigde binnenkant en het vervolgens vullen van de persleiding. De uitvoering is (voorlopig) gegund aan GMB (Groep Midden Betuwe), onder voorwaarde van een succesvolle proef met de gehanteerde techniek(en) op een traject van 700 meter in Delfzijl. Gekozen is voor reinigen en vullen van de leiding omdat deze oplossing milieuhygiënisch verantwoord en duurzaam is en relatief weinig overlast oplevert voor de omgeving. Deze aanpak is besproken in de Stuurgroep waarin bestuurders van de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, de provincie Groningen en de gemeente Groningen zitting hebben.
Inmiddels is de verontreinigde (water)bodem rond de persleiding gesaneerd in mei-juni 2006. De sanering van de leiding zelf is de volgende stap. Projectleider en opdrachtgever is het waterschap Noorderzijlvest.

Planning
De uitvoering van de proef door aannemer GMB is gepland in september - november 2006.
Na voorbereidende werkzaamheden start het daadwerkelijk reinigen 26 september. Pas na grondige evaluatie van het milieuhygiënische resultaat vindt medio december de definitieve gunning plaats, waarna de rest van het persleidingtracé gesaneerd wordt. Bij deze evaluatie wordt ook de klankbordgroep betrokken. De uitvoering van de gehele sanering moet eind 2008 zijn afgerond.