Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Kunstgrasveld

Het kunstgrasveld aan de Groene tuin/Lotustuin wordt verwijderd.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde heeft besloten om het kunstgrasveld aan de Groene tuin / Lotustuin te verwijderen. Samen met de jongeren uit de wijk wordt er gezocht naar een andere locatie om het kunstgrasveld opnieuw aan te leggen.

Te populair
Het kunstgrasveld is onder zijn eigen populariteit bezweken. De hoge gebruikswaarde blijkt op deze plek teveel jongeren aan te trekken. Nu was dat natuurlijk wel de bedoeling van het kunstgrasveld, maar het is gebleken dat onder de huidige omstandigheden, een zo druk gebruikt kunstgrasveld gelegen tussen flats en achtertuinen, teveel irritaties oproept tussen gebruikers en omwonenden. Daarom besloot het dagelijks bestuur om in samenwerking met de jongeren een meer geschikte plek te zoeken. Aan de Groene tuin / Lotustuin wordt wederom gras ingezaaid zodat er een speelveld terug komt dat vergelijkbaar is met de situatie van voor de nieuwbouw. Dit speelveld heeft jarenlang naar grote tevredenheid van omwonenden gefunctioneerd. De omwonenden worden nader bij de verdere inrichting van het speelveld betrokken.

Bewoners pleitten de afgelopen jaren in diverse inspraakrondes voor handhaving van voldoende speelruimte na de nieuwbouw aan de Groene tuin en de Noorder Kerkedijk. Mede daarom dacht het dagelijks bestuur in 2005 een goede slag te slaan door het speelveld opnieuw aan te leggen, maar nu als kunstgrasveld.

Het vele en langdurige gebruik leidde echter al snel tot problemen. Met medewerking van verschillende gemeentelijke diensten is geprobeerd om de situatie beheersbaar te krijgen. Dit is deels gelukt. Maar ook de bemiddelaar die het dagelijks bestuur inzette liet weten dat het voortbestaan van dit kunstgrasveld op deze plek een hopeloze zaak is.

Van deskundigen kwam vervolgens het bericht dat er geen objectieve meetmethodes en ervaringscijfers zijn voor de geluidsoverlast van een dergelijk veld. De uitkomsten van een geluidmeting bewijzen dan voor een ieder slechts het eigen gelijk. Wat is in zon geval immers wel of niet aanvaardbaar?

Daarom besloot het dagelijks bestuur afgelopen dinsdag om de knoop door te hakken en het kunstgrasveld te verwijderen. De jongeren kunnen voorlopig terecht op een trapveld nabij de Sportshop aan de Noorderhagen dat wordt geasfalteerd. Naast dit veld wordt een zogenaamde Pannakooi aangelegd. Beide voorzieningen zaten reeds in de planning.

Het dagelijks bestuur van IJsselmonde verwacht met deze beslissing zowel recht te hebben gedaan aan de wensen van de omwonenden als aan de wensen van de voetballende jongeren.