Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 26-9-2006

Aanleg glasvezelnet: dood-op-termijn voor straatbomen?

Namens Milieudefensie en de Bomenstichting maak ik ernstig bezwaar tegen de manier waarop in Nijmegen met de straatbomen wordt omgegaan. Vanochtend constateerde ik in de Pastoor Zegersstraat iets dat gelijk staat aan een daad van vandalisme: het zonder enige consideratie kapot trekken van boomwortels bij het graven van sleuven voor het glasvezelnetwerk. Wanneer er niet snel strikte regels, afdwingbaar met boetes, worden vastgesteld voor het aanleggen van dit netwerk, zullen in heel Nijmegen talloze bomen het slachtoffer worden.

Na enkele jaren voorbereiding is dit voorjaar begonnen met een grote operatie, die heel Nijmegen van glasvezelkabel zal voorzien. Snel internetten, telefoneren én tv kijken kan straks allemaal via die ene kabel. De Wolfskuil is een van de wijken waar het glasvezelnet van XMS Xtra Media Services als eerste klaar zal zijn. Een maand geleden is begonnen met het straat voor straat sleuven graven, die van glasvezelkabel voorzien en weer dichtwerken. Deze week worden de eerste huisaansluitingen gemaakt. In mijn eigen straat, de Zonnebloemstraat, gaf het graven van sleuven geen problemen. De bomen staan ver verwijderd van de huizen.

Maar gisterochtend zag ik in de Pastoor Zegersstraat dat bij het graven totaal geen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van boomwortels. Dikke wortels, die onder de stoep doorlopen naar de tuinen, worden zonder pardon aan flarden gehakt en gescheurd. De bomen - het gaat in dit geval om robinia's - krijgen hierdoor een flinke klap. De aanslag op hun wortels betekent dat ze minder voedingsstoffen kunnen opnemen, hetgeen zich spoedig zal laten zien in een deel van de boomkronen. Via de kapotgemaakte wortels kunnen infectieziektes in de robinia's binnendringen, die daar nu minder weerstand tegen hebben door hun verminderde vitaliteit. Doorgesneden wortels kunnen ook betekenen dat de robinia's minder stabiel worden. Al met al betekent dit dat de toekomstverwachting van deze fraaie bomen in één klap met vele jaren is afgenomen.

Juist de afgelopen twee weken zijn in het kader van een ander project - het 'boomwortelprogramma' - al de oppervlakkige wortels van de robinia's in de Pastoor Zegersstraat verwijderd, voorzover die buiten de boomspiegel de stenen van de stoep en parkeerhavens omhoog drukten. Het betrof vooral dunne wortels, tot een centimeter of drie dik, maar bij zeker eenderde van de bomen heb ik gezien dat ook veel dikkere wortels zijn weggehaald, tot een doorsnee van 7,5 cm. Niet best voor de bomen, maar er waren in dit geval geen goede andere oplossingen om de stoepen weer netjes vlak te leggen. Om de schade aan de bomen te beperken zijn ze afgelopen zomer flink gesnoeid in hun kronen; daardoor kunnen ze nu het verlies van wortels beter opvangen. Ook is met de aannemer afgesproken dat bij het verwijderen van de wortels 'schone' zaagwonden worden gemaakt; de boom kan dan sneller wondweefsel maken en zo infecties buitensluiten.

Toch ondervinden de Nijmeegse bomen zeker schade van dit boomwortelprogramma; als er vervolgens steeds weer ándere aanslagen op de boom worden gepleegd - zoals nu het niets ontziende sleuven graven voor de glaszvezelkabels - dan ziet de toekomst van onze straatbomen er slecht uit. En de bomen die menig straat opfleuren staan tóch al behoorlijk onder druk. Ze hebben vaak veel te weinig ruimte en hebben moeite om in een stenige omgeving aan genoeg water, voeding en zuurstof te komen. Het makkelijkst zou het misschien zijn al die 'lastige' bomen gewoon te rooien en ter compensatie een paar extra parken vol te planten. Maar dat stelt gelukkig niemand voor. De laatste tijd is de waardering van de straatbomen zelfs toegenomen, omdat ze in veel gevallen de luchtvervuiling ( o.a. fijn stof) voor een deel kunnen wegvangen.

Willen we de straatbomen behouden, dan betekent dat dat we ze moeten beschermen! Namens Milieudefensie en de Bomenstichting heb ik gistermiddag contact gezocht met de gemeente Nijmegen. De ambtenaren die ik sprak konden mij niet vertellen inhoeverre voor het aanleggen van het glasvezelnetwerk vergunningen moeten worden aangevraagd, en evenmin welke voorwaarden daar dan in staan en of er toezicht plaatsvindt. Gezien de ernst van de situatie zal ik het College van B&W daarom verzoeken zo snel mogelijk, desnoods met een noodverordening, bepalingen op te leggen waar de kabelleggers zich aan moeten houden. Dit moet minimaal betekenen dat steeds goed wordt onderzocht waar zich de meeste en de dikste boomwortels bevinden en dat daar niet doorheen gegraven mag worden; kabels kunnen er ook onderdoor of omheen worden gelegd. Waar nodig kan zelfs volledig met een sleufloze techniek worden gewerkt, al zit daar natuurlijk een prijskaartje aan vast. Een vlugge zoektocht op internet leert dat verschillende gemeenten dergelijke regels opleggen. En terecht: onze bomen zijn het waard!

Met vriendelijke groet,

Alex de Meijer

Secretaris Milieudefensie Nijmegen

Contactpersoon Bomenstichting
Zonnebloemstraat 26, 6542 NG Nijmegen
024 3561778 of mobiel: 06 48820433