Akzo Nobel

Nieuwe chemische fabrieken mijlpaal voor Akzo Nobel

Arnhem, 26 september 2006 -- Met de officiële ingebruikname van twee nieuwe chemische fabrieken rondt Akzo Nobel vandaag de grootste investering op het gebied van chemie af die zij ooit in Nederland heeft gedaan.

De bouw van de chloor- en de MCA-(monochloorazijnzuur)fabriek ­ die een verplaatsing van activiteiten van Hengelo inhield ­ betekende voor de onderneming een totale investering van ongeveer EUR 200 mln. Dit project luidde ook het eind in van Akzo Nobels reguliere chloortransporten in Nederland.

Met een subsidie van EUR 65 mln van de Nederlandse overheid die werd goedgekeurd door de Europese Commissie zal de officiële ingebruikname vandaag worden bijgewoond door een groot aantal gasten, waaronder de Staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel.

"Dit is een mijlpaal voor Akzo Nobel. Hiermee is een eind gekomen aan de vaste chloortransporten over het spoor," aldus Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel, voorafgaand aan de plechtigheid. "Het zou niet mogelijk zijn geweest zonder de volledige steun van de overheid. Dit project laat echt zien wat bereikt kan worden met een goede publiek-private samenwerking."

Leif Darner, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel en verantwoordelijk voor Chemicals, zei: "Met de investering in deze nieuwe fabrieken onderstrepen wij onze grote betrokkenheid bij de geherstructureerde Chemicals-activiteiten. De nieuwe MCA-fabriek in Delfzijl is één van de grootste ter wereld. Hij zal profiteren van het feit dat een belangrijke grondstof - chloor - ter plekke geproduceerd wordt door onze andere nieuwe fabriek, waar gebruik gemaakt wordt van de allernieuwste membraanelektrolysetechnologie, de eerste in zijn soort in Europa."

Al het chloor van de nieuwe fabriek gaat via een pijplijn naar de diverse afnemers op het chemiepark. De grootste verbruiker is de nieuwe MCA-fabriek. MCA is een hulpstof voor de productie van een groot aantal toepassingen waaronder medicijnen, cosmetica en landbouwchemicaliën. Het wordt ook toegepast in wasmiddelen, de olie-industrie en de mijnbouw.


- - -

Akzo Nobel nv

Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

Tel. (026) 366 43 43

Fax (026) 366 49 40


Noot voor de redactie
Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 62.440 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 18 oktober 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com