CBS

Conjunctuurbericht
Dinsdag 26 september 2006 9:30

Ondernemers industrie blijven zeer optimistisch

De ondernemers in de industrie blijven zeer optimistisch. Het producentenvertrouwen kwam in september 2006 uit op 7,9. Dat is vrijwel even hoog als in augustus. De stemming onder de ondernemers is in de afgelopen twaalf maanden sterk verbeterd. Een jaar geleden lag het producentenvertrouwen nog op 1,3.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers in de industrie waren in september in vergelijking met de voorgaande maand vrijwel even tevreden over hun toekomstige productie en orderpositie. De industriële ondernemers waren wel iets minder positief over hun voorraad gereed product. De producenten van investeringsgoederen waren flink positiever over de productie in de komende maanden.

Uit de Conjunctuurtest van september blijkt dat de stemming in de meeste branches van augustus op september niet veel veranderd is. De branchegegevens uit de Conjunctuurtest worden woensdag 27 september (14.00u.) beschreven in de Industriemonitor, elders op de CBS website.

Meer cijfers over producentenvertrouwen op de themapagina industrie