Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

25-09-2006

Akademie Nieuws 89 is verschenen
Aflevering 89 van Akademie Nieuws is verschenen. Akademie Nieuws is de nieuwsbrief van de KNAW en de Akademie-instituten. Het blad verschijnt vijf keer per jaar.

In dit nummer interviews met de zes Heinekenprijswinnaars 2006: Mary-Claire King bewees dat er een gen bestaat voor borstkanker
Dankzij de winnares van de Heinekenprijs voor Geneeskunde weten we ook dat we voor 99 procent hetzelfde DNA hebben als chimpansees. En King heeft de hereniging van Argentijnse grootmoeders met hun geroofde kleinkinderen mogelijk gemaakt.

Sir Alec Jeffreys - ontdekker van DNA-fingerprinting
Nu vindt iedereen het gewoon, maar het is pas door een vinding van Alec Jeffreys mogelijk geworden om ieder individu aan de hand van een willekeurige cel uit zijn lichaam te identificeren. Hij krijgt er de Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica voor.

John Anderson - theoreticus van het denken De Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Aan John Anderson, die al tientallen jaren gestaag bouwt aan een model van hoe mensen leren.

Stuart Pimm - de man van de voedselketen Een bezoek aan Hawaï bracht de ommekeer, omdat de soorten daar voor je ogen verdwijnen. De winnaar van de Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen begrijpt niet dat nota bene overheden roofbouw op de planeet subsidiëren.

Joel Mokyr over de innovatieve samenleving Waarom zijn sommige samenlevingen innovatief, en andere niet, is een van de actuele vragen waar de winnaar van de Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap zich mee bezighoudt. Mokyr zet uiteen hoe ingrijpend de Verlichtingsgedachte was dat kennis ook nuttig kan zijn.

Job Koelewijn en zijn afkeer van vaste vormen De winnaar van de Heinekenprijs voor de Kunst, Job Koelewijn, wil geen kwade kunst maken, want dat is te makkelijk, vindt hij.

Abonnementen
Een abonnement op Akademie Nieuws is gratis. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar voorlichting@bureau.knaw.nl. Vermeld u wel uw postadres, zodat we u een exemplaar kunnen toesturen.

Redactieadres
Afdeling Voorlichting KNAW
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
tel. 020-5510733
fax 020-6204941
voorlichting@bureau.knaw.nl