Toename strafzaken door invoering bromfietsrijbewijs

Das rechtsbijstand

Per 1 oktober 2006 wordt het huidige bromfietscertificaat vervangen door een bromfietsrijbewijs. Anders dan voorheen kan daarmee de rijbevoegdheid worden ingetrokken. DAS verwacht dan ook een stijging van het aantal strafzaken door deze verandering.

Wie vanaf 1 oktober 2006 slaagt voor het bromfietsexamen krijgt het nieuwe bromfietsrijbewijs. Bezitters van het huidige bromfietscertificaat krijgen het nieuwe rijbewijs bij verlenging of vervanging van het certificaat.

DAS verwacht een stijging van het aantal strafzaken door deze wetswijziging. Bij overtredingen kan met het huidige certificaat namelijk niet de rijbevoegdheid worden ingetrokken. Met het nieuwe rijbewijs kan dat wel. Bezitters van een bromfietsrijbewijs kunnen een (on)voorwaardelijke rij-ontzegging opgelegd krijgen. Bijvoorbeeld bij excessieve snelheidsovertreding of bij het veroorzaken van aanrijdingen met letsel.

De invoering van het bromfietsrijbewijs moet de verkeersveiligheid vergroten. Van alle verkeersdeelnemers in Nederland lopen jonge bromfietsers het grootste risico op een ongeval.
DAS vindt de wetswijziging maatschappelijk een juiste keuze omdat het de verkeersveiligheid ten goede komt.

Noot aan de redactie:
DAS rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2005 circa 82.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2005 bedroeg 143,5 miljoen euro en de winst voor belastingen 22,3 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.