Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nederland scoort boven het gemiddelde: Onderzoek naar wegwerkzaamheden in Europa

Den Haag, 26 september 2006

Een onderzoek naar wegwerkzaamheden op het snelwegennet in Nederland afgelopen zomer levert drie maal een goede, één zeer goede en een keer een matige waardering op. De A12 tussen knooppunt Oudenrijn, waar in april en mei tijdens vier weekeinden werkzaamheden werden uitgevoerd krijgt een onvoldoende. Grootste manco aan deze wegwerkzaamheden was de gebrekkige afscheiding tussen de wegwerkers en het verkeer. Nederland scoort duidelijk boven het gemiddelde.

Op de A12 was het normale verkeer slechts door pylonnen van de wegwerkers gescheiden. Bij andere snelwegen werden minpunten uitgedeeld voor het ontbreken van vluchthavens, te smalle rijstroken en het ontbreken van rijbaanmarkering . Nederlandse wegwerkers scoorden goed met de verlichting van de snelwegen; ook in het donker zijn de werkzaamheden daardoor goed te zien.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft de ANWB in samenwerking met andere zusterclubs wegwerkzaamheden op 53 snelwegen in tien Europese landen onderzocht. Een testteam lette op wegmarkeringen, de staat van de rijstroken, het zicht in het donker door de openbare verlichting en de informatie die de weggebruiker ter plekke krijgt. Net als vorig jaar vond het testteam de rijstroken bij werkzaamheden in Nederland aan de smalle kant.

De wegvakken die onder de loep zijn genomen zijn de A59 tussen Drunen en Nieuwkuijk, de A1 tussen knooppunt Beekbergen en Deventer -Oost, de A2 tussen Nederweert en Boshoven, de A6 tussen knooppunt Almere en Lelystad en de al eerder genoemde A12 tussen Oudenrijn en De Meern.

Uit het onderzoek blijkt dat ieder land zo zijn eigenaardigheden heeft bij de inrichting van bouwplaatsen op snelwegen. In Italië wordt menig automobilist verrast door zeer scherpe bochten in de verlegde rijstroken. In Kroatië worden verkeersbeperkende maatregelen niet direct na het werk weer opgeheven.


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB