Stichting Wakker Dier

CONCLUSIE BIJ EINDE WEIDESEIZOEN MELKKOEIEN: 2006 KOE-ARM JAAR Persbericht - 26 september 2006

Steeds minder koeien te zien in Hollands landschap Amsterdam, 26 september 2006; Uit de jaarlijkse indicatieve `weilandentelling' van Stichting Wakker Dier blijkt dat er dit jaar beduidend minder koeien in de meer dan 6.000 onderzochte Hollandse weides stonden. Gaven de tellingen voorgaande jaren nog aan dat in 14% van de weilanden bevolkt waren met koeien, dit jaar is dat gedaald tot 12%. De provincies Flevoland, Limburg en Groningen zaten zelfs onder de 10%. In de provincies Zuid Holland, Utrecht en Overijssel zijn relatief nog veel koeien te zien: meer dan 15%. De telling bevestigt de algemene trend dat steeds meer melkveehouders de koeien nooit meer buiten laten. Schaalvergroting en industrialisering in de melkveesector is in volle gang. De snelle opkomst van de melkrobot en hogere melkproducties per koe jagen de koe uit de wei. Komende weken zullen de koeien weer voor de winter de stal in gaan, voor een deel van deze koeien zal de staldeur definitief gesloten blijven, zoals het 40 jaar geleden ook met de varkens en kippen is gegaan.

Als de koe binnen wordt gehouden besparen boeren tijd en kunnen ze meer koeien houden. De politiek grijpt niet in waardoor bijna dagelijks koeien definitief achter staldeuren verdwijnen. Landbouworganisatie LTO gaf eerder aan dat zonder ingrijpen in de toekomst 8 van de 10 koeien het hele jaar in stallen zouden worden opgesloten. De melkveesector en politiek gaan hiermee dwars in tegen de publieke opinie die juist koeien in de wei van groot belang vindt. Eind vorig jaar bekende minister Veerman dat zijn ministerie al jarenlang duizenden emails ontvangt met het verzoek om weidegang van koeien verplicht te stellen. Geen enkel ander onderwerp levert bij het ministerie zoveel correspondentie op, aldus de minister. Wellicht kunnen de recent gepresenteerde plannen van Campina Melkunie om weidegang actief te gaan stimuleren, voor een kentering zorgen. Zij beginnen volgend jaar met 600 melkveehouders die weidemelk gaan produceren en in 2011 zullen 6.000 melkveehouders de koeien beweiden. Friesland Foods, de andere zuivelmultinational, negeert vooralsnog het probleem. Wakker Dier presenteert voor de derde keer haar zomerse weilandentelling die meer dan 6.000 weilanden in alle provincies omvat. Momenteel, eind september, begin oktober, eindigt het weideseizoen voor de meeste koeien en verdwijnen ze tot april achter staldeuren.

Wakker Dier voert al sinds 2001 haar koe-in-de-weicampagne. Met de jaarlijkse koeiendansparade in de lente, weilandentellingen en diverse andere acties heeft Wakker Dier van de weidegang van koeien een gespreksonderwerp gemaakt aan de boerenkeukentafel, bij consumenten, andere maatschappelijke organisaties en in de Tweede Kamer. In diverse kamerdebatten was het teruglopende percentage weidekoeien terugkerend onderwerp. Terwijl de biologische landbouw met haar verplichte weidegang voorloper is, komen er ook mondjesmaat initiatieven van de gangbare landbouw voor weidegang. Zo voeren Cono-kaasmakers en Rouveen een actief weidebeleid door een hogere literprijs voor boeren die hun koeien in de wei laten. Naast het feit dat koeien beter af zijn in de wei dan op stal is weidemelk ook gezonder. Zij bevat meer Omega3 vetzuren.

Wakker Dier voert sinds 2004 jaarlijks een weidetelling uit waarin in alle provincies langs vaststaande routes wordt bekeken of er dieren in de weilanden staan. Dit jaar stond 69% van de meer dan 6.000 onderzochte weilanden leeg. In 12% stonden koeien, in 9% schapen en in 9% paarden. Andere veel gehouden landbouwdieren als varkens en kippen zijn in totaal zelfs in minder dan 1% van de weilanden te zien. Het onderzoek is uitgevoerd om een indruk te krijgen van de mate waarin dieren nog onderdeel uitmaken van het Hollandse landschap. Uit het feit dat 7 van de 10 weilanden leeg zijn mag niet worden opgemaakt dat grofweg tweederde van de koeien, schapen en paarden binnen staan. Ook als een boer al zijn dieren in de wei laat, zal hij een deel van zijn weilanden leeg laten om voor kuilgras te benutten in de winter of zet hij de dieren steeds in andere weides als de vorige is kaalgegeten. Grasland is wel vrijwel altijd voor graasdieren bestemd. Er is een duidelijke relatie tussen de aantallen weides en de aantallen (al dan niet zichtbare) graasdieren. Als steeds meer dieren op stal worden gehouden zullen vanzelfsprekend steeds meer weides leeg staan. Wakker Dier voert daarom jaarlijks herhalingsonderzoek uit om de trend verder in kaart te brengen.