Ingezonden persbericht


Persbericht

PvdA, SP, GroenLinks, D66 sluiten zich aan bij Campagne voor Europees Burgerinitiatief

Amsterdam, 26 september 2006 - PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben zich aangesloten bij de Campagne voor het Europees Burgerinitiatief. Binnen deze campagne, die op 1 september is begonnen door een vijftiental ngo's onder aanvoering van het Referendum Platform, worden handtekeningen ingezameld voor invoering voor het Europees Burgerinitiatief. Hiermee kunnen burgers onderwerpen direct op de EU-agenda zetten als zij voldoende handtekeningen inzamelen.

Er wordt nog hard gewerkt om nog meer politieke partijen aan boord te krijgen, ook van partijen die op 22 november kans maken voor het eerst in de Tweede Kamer te komen. "Wij willen alle politieke kleuren verenigen, evenals eurosceptische en pro-Europese organisaties. Het Europees Burgerinitiatief is er voor iedereen", aldus campagnecoördinator Arjen Nijeboer.

Nederland is het eerste land dat gestart is. In november zal de campagne gestart worden in andere EU-lidstaten.

Straatsburg-initiatief

De Oneseat-campagne, die de tweede Europarlementszetel in Straatsburg wil afschaffen wegens de hoge kosten, heeft vorige week 1 miljoen handtekeningen ingediend bij de Europese Commissie. Van de 1 miljoen werden 435.000 handtekeningen door Nederlanders gezet.

Oneseat heeft echter geen recht op een behandeling van haar voorstel door de EU-instellingen, omdat het Europees Burgerinitiatief formeel nog niet bestaat. "Daarom voeren wij nu campagne voor invoering van het Europees Burgerinitiatief zelf, zodat burgers tenminste serieus worden genomen als zij handtekeningen inzamelen voor een onderwerp", zegt Nijeboer.

Europese grondwet

"Wij benadrukken dat wij over de Europese grondwet slechts één mening hebben: dat de wil van de burgers gerespecteerd moet worden. Het Europees Burgerinitiatief stond in de Europese grondwet, maar wij voerden al campagne voor meer directe democratie in de Europese Unie toen er nog geen sprake was van een Europese grondwet. Wij zijn voor meer directe zeggenschap van burgers in de EU, ongeacht of er een Europese grondwet komt", aldus Nijeboer.

Online handtekeningen

Iedereen kan online handtekeningen zetten op www.europeesburgerinitiatief.nl.



Ingezonden persbericht